Премія для скульпторів M17 Sculpture Prize: стартував прийом заявок для участі в конкурсі

Премія для скульпторів M17 Sculpture Prize: стартував прийом заявок для участі в конкурсі

Центр сучасного мистецтва М17 оголошує прийом заявок на здобуття професійної премії для скульпторів M17 Sculpture Prize. Більше про це говорили в ефірі Радіо Культура з керівницею центру Наталією Шпітьковською.

M17 Sculpture Prize націлена на пошук та підтримку талановитих сучасних художників з України, які працюють у жанрах скульптури, інсталяції та інших видах тривимірного мистецтва. Переможець отримає премію в 250 000 гривень та фінансування на втілення обраного Відбірковим журі проекту за своїм ескізом.

Як розповіла керівниця центру М17 Наталія Шпітьковська, конкурс відбувається в Україні вперше:

"Шукаємо талановиту молодь, талановитих художників. Перш за все, які працюють в медіа-скульптурі або, як ми говоримо, тривимірних об'єктах. Тобто на сьогоднішній момент скульптура — це не тільки хард-витвір, який створений з твердих матеріалів. Це може бути інсталяція, це може бути реді-мейд скульптура... Нас цікавлять талановиті проекти, пов'язані з тривимірним мистецтвом".

"Ми вибрали тільки цей напрям премії, тому що в М17 є окремий підрозділ. Називається M17 Sculpture Project, який ми почали розвивати цього року", — додала вона.

Цього року проект пропонує замислитись, чим у сучасному світі для суспільства є поняття "коріння", чи має вплив (прямий або опосердкований) походження особистості на її життя, діяльність, творчість, світосприйняття.

Де воно, коріння, в глобалізованому світі? І чи довговічне невкорінене? Де заховані точки опори, на які орієнтоване те мистецтво, що живе в часі, та його переживає. Що побачить художник, озирнувшись, занурившись у глибинні сенси культур, що виховали його, дають йому силу? На чому базуються його уява про красу, походження світу? Чи стосується його конкретне загального глобального?

Заявку можуть подати професійні художники віком від 18 до 40 років включно, що мають паспорт громадянина України. Участь у конкурсі мають право брати твори мистецтва наступних категорій: скульптура, інсталяція, інші види тривимірного мистецтва.

Фото Facebook