КНУ імені Шевченка відзначає 185-річчя: топ-3 цікаві факти про університет

КНУ імені Шевченка відзначає 185-річчя: топ-3 цікаві факти про університет

Які факти Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка маловідомі загалу та про річницю Київського національного університету імені Шевченка говорили в ефірі Радіо Культура в програмі "Культура.Live" з архівістом, києвознавцем Сергієм Карамашем.

Ведучі:

Денис Денисенко, Катерина Толокольнікова

185 років тому, 28-го липня 1834-го року було відкрито Київський національний університет, тепер імені Тараса Шевченка. Сергію Карамашу відомі такі факти, які маловідомі широкому загалу — про цей університет, про його заснування, про перші роки його історії. 

Архівіст назвав цікаві факти про університет:

Коли він відкрився, діяли тільки два факультети: юридичний і філософський. Розміщувався тоді виш у приватних приміщеннях, тому що тоді не було побудовано великого цього нашого червоного корпусу. І тільки після 1841-го року, тоді вже переселилися з різних місць факультети. Студенти почали працювати, навчатися в цьому центральному, найбільшому зараз виші України. В 1919-му році до університету приєднали Вищі жіночі курси Жекуліної, Київський жіночий медичний університет, а також ще медичний університет, юридичний інститут.

— Протягом багатьох років, практично впродовж всієї історії університету, професорський склад і випускники вишу були відомі вчені, діячі науки, техніки, літератури, мистецтва, медицини. Особові справи цих людей зберігаються також в державному архіві міста Києва. І в нашому архіві є особливий фонд, фонд № 16 під назвою "Київський університет". Він нараховує 72 тисячі справ за 1834-1920 роки. І щоб працювати з цими документами, задіяно 180 томів описів. 

— Є відомості документальні про те, що була закладена капсула. Нібито навіть позолочена якась табличка, де була вказана точна дата заснування університету.  Проте зараз вона все одно недоступна. Але такий факт був.

До слова, до 185-річчя університету імені Шевченка науковці архіву та Національний музей університету спільно готують виставку. Як повідомив Сергій Карамаш, відвідувачі зможуть побачити близько 60 документів.

Головними композиційними темами цієї виставки будуть 10 розділів, серед яких: імператорський указ правлячому Сенату від 8-го листопада 1833-го року щодо заснування вишу; статут вишу; документ про призначення Михайла Максимовича першим ректором; історія будівель; плани будівель; контракт Вікентія Беретті з майстрами; про студентське життя 19 століття; зразки дипломів; огляди викладання предметів; списки професорів; жінки в навчальному процесі.

Весь ефір слухайте тут

Фото - Facebook  КНУ