Експерт про перемогу в Другій світовій війні: "Ми не маємо її відкидати чи комусь дарувати"

Експерт про перемогу в Другій світовій війні: "Ми не маємо її відкидати чи комусь дарувати"

Про те, як варто ставитися до 9 травня як Дня Перемоги, в ефірі "РанокПРО" розповів Богдан Петренко, заступник директора Українського інституту досліджень екстремізму.

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

Богдан Петренко переконаний, що розуміння 9 травня як Дня Перемоги в українському суспільстві сильно ускладнюється тим, що українцям доводиться протиставляти себе Росії і відхрещуватися від усього, що вважається "російським".

"Зараз ми будуємо українську ідентичність. І проблема ускладнюється тим, що в цей час відбувається збройний конфлікт з Росією, через що, будуючи ідентичність, ми дуже часто впадаємо в антиросійську крайність і будуємо українську ідентичність на антиросійських поглядах. Український націоналіст нібито має не сприймати 9 травня як День Перемоги", – пояснив експерт.

Він переконаний, що Україні не варто відмовлятися від Дня Перемоги, адже перемога у Другій світовій війні була здобута не в останню чергу завдяки українцям, яких у тій війні загинуло понад 7 мільйонів.

"Ми маємо об’єднати погляди, зрозумівши, що більшість українців воювали з нацизмом у рядах радянської армії, частина українців воювали з нацизмом у рядах проукраїнської повстанської армії. Тому фактично це є перемога. Дуже важливо розуміти, що це перемога, тому що чомусь наша історія – це історія якихось сумних поразок. Ця перемога – це дуже важлива складова, і ми не маємо її відкидати і тим більше, комусь дарувати", – підсумував Богдан Петренко.

Раніше експерт розповів, як акції 9 травня працювали на користь російських інтересів.

Фото chenews.net