Латвійський сейм визнав геноцидом депортацію кримських татар

Латвійський сейм визнав геноцидом депортацію кримських татар

З нагоди 75-річчя депортації кримських татар, Сейм Латвії ухвалив заяву, у якій ідеться, що радянська влада здійснила геноцид стосовно кримськотатарського народу.

Про це повідомляє прес-служба парламенту Латвії.

В ухваленому документі зазначається, що низка історичних джерел вказують на цілеспрямований  геноцид радянської влади проти багатьох народів і етнічних груп, що жили в Радянському Союзі. В тому числі — і проти кримських татар, щоб знищити їхню культуру, соціальний спадок, історичну приналежність народу до території Кримського півострова, та щоб вижити їх з батьківщини.

Латвія нагадує, що Росія п'ять років тому незаконно анексувала Крим. Латвійські парламентарі засуджують  тривалу політику утисків та насильства з боку Росії щодо кримських татар.

"Немислимо, що кримські татари вже вдруге за 75 років насильно пригнічуються і переслідуються. Історія може повторитися", - сказав голова комісії Сейму з зовнішніх справ Ріхардс Колс.

У заяві також міститься заклик до міжнародного співтовариства та інституцій відзначити депортацію кримських татар 75 років тому і стежити за сьогоднішніми подіями в Криму.

Нагадаємо, 18 травня в Україні відзначаєтья День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. У цей день у 1944 році радянські військові провели наймасовішу зачистку кримських татар — з півострова за два дні депортували понад 180 тисяч представників цього народу.

Фото: Український інститут національної пам'яті