Експерт: і Перша, і Друга світові війни показали, що відбувається з народом, позбавленим державності

Експерт: і Перша, і Друга світові війни показали, що відбувається з народом, позбавленим державності

Що таке День Пам’яті та чи коректно згадувати про війни ХХ сторіччя в країні, де воєнні події відбуваються просто зараз, в ефірі програми "РанокПРО" пояснював Сергій Рябенко, керівник відділу правового забезпечення Українського інституту національної пам’яті.

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

Сергій Рябенко зауважив, що в суспільстві спостерігається певний парадокс, коли українці більше знають про події Другої світової війни, аніж про те, що відбувається на Сході України. Це відбувається через те, вважає експерт, що людям простіше абстрагуватися від подій, що виводять їх з зони комфорту.

Але він вважає, що однаково говорити треба про обидві війни: і про сучасну, і про Другу світову.

"Тому що коріння багатьох з тих проблем, з якими ми стикнулися як держава і як суспільство в 2014 році з початком російської окупації, насправді лежать у подіях ХХ століття, у тому числі й Другої світової, – переконаний Сергій Рябенко. – Навіть більше, коріння Другої світової війни лежить у результатах Першої світової війни. Про неї  (Першу світову – ред.) мало говорять в суспільстві, це, очевидно, також наслідок певної інертності пострадянського періоду, тому в радянський період про Першу світову воліли не говорити, вона була незручною".

Втім, експерт переконаний: події Першої світової війни важливі для українців та про них варто і треба говорити.

"Вона показує, що відбувається з народом, який позбавлений державності. Як в Першій, так і в Другій світових війнах українці були змушені воювати за чужі інтереси і дуже часто один проти одного. Українці у складі Австрійської армії воювали проти таких самих українців з сусіднього регіону, які були мобілізовані у Російську імперську армію. Але ні ті, ні ті по суті не воювали за українські інтереси", – наголосив Сергій Рябенко.

Він додав, що сьогоднішній день, 8 травня – це в жодному разі не свято. 8 травня – це день пам’яті усіх жертв Другої світової війни, і почавши його відзначати, Українська держава сильно відійшла від російських традицій святкувань Дня перемоги.

"У цей день ми згадуємо всіх українців, незалежно від того, у складі якої армії вони боролися з нацизмом: чи вони були просто на окупованій території, чи були в’язнями концтаборів, чи були в остарбайтерах. Є багато різних вимірів. Ми згадуємо усіх жертв і усіх учасників Другої світової війни, з прив’язкою до України. Ми вшановуємо, згадуємо, але не святкуємо. Війна – це у жодному разі не якась весела прогулянка від Москви до Берліна", – підсумував експерт.

Нагадаємо, в Києві відкрили виставку, присвячену українцям, що перемогли ГУЛАГ.