Фракція "Самопоміч" надала Зеленському для ознайомлення законопроект "Про Президента України" — Березюк

Фракція "Самопоміч" надала Зеленському для ознайомлення законопроект "Про Президента України" — Березюк

Фракція “Об’єднання “Самопоміч" у парламенті запропонувала новообраному президенту Володимиру Зеленському ознайомитися з проектом закону “Про Президента України". Про це розповів в ефірі програми “Сьогодні.Зранку" голова цієї фракції Олег Березюк.

 

Ведучий:

Володимир Лукін

 

Проект закону "Про Президента України" надали для ознайомлення не лише команді Зеленського — ще до виборів його поширили серед керівників парламентських фракцій та виставили на громадське обговорення  в інтернеті.

Олег Березюк припускає, що подані на хвилі популізму законопроекти про імпічмент стануть бутафорією, однак, закон, який регулює діяльність президента, слід схвалити, аби прописати в ньому детально всі особливості роботи на президентській посаді, закладені в Конституції.

"Насправді ми, після всіх перипетій, обираємо монарха, який не несе відповідальності за свої дії, і тому так бавляться цією посадою. Вона дуже впливова. Коли людина отримує посвідчення президента, вона отримує доступ до покарання людей, доступ до енергетики", — наголошує нардеп.

Він нагадує, що свого часу можна було б уникнути багатьох історичних провалів, пов’язаних з президентами України, якби був закон, який з одного боку б захищав, з іншого — обмежував діяльність президента.

Березюк навів приклад Віктора Ющенка, якого через недостатній захист знищила опозиція, а також Віктора Януковича, який через відсутність обмежень, своїм свавіллям довів людей до повстання.

"Петро Порошенко також не мав таких обмежень, тому ми бачимо "виборчу революцію, — люди виступили проти свавілля, обкрадання і брехні", — говорить Олег Березюк. — Тому цей закон є запорукою успіху президента і держави. А президент який обраний, має бути  активним лобістом цього законопроекту, щоб убезпечити себе від тих, хто приходить до нього за посадами, щоб потім "злити", як зараз зливають нинішнього президента".

Читайте також: Три головні виклики, які стоять перед новим президентом — пояснює політолог

Наразі юристи Володимира Зеленського, за словами народного депутата, активно вивчають законопроект і  вже мають кілька десятків зауважень.

Як раніше заявляв спікер українського парламенту Андрій Парубій, у Верховній Раді зареєстровано п’ять законопроектів про імпічмент президента. За його словами, закон щодо імпічменту можуть розглянути 25 квітня.

Нагадаємо, Конституція передбачає можливість усуненння президента України з поста Верховною Радою (конституційною більшістю) в порядку імпічменту у разі вчинення ним державної зради або іншого злочину. Проте наразі процедура імпічменту спеціальним законом не регулюється. 

Слухайте ранковий ефір за посиланням.   

 

Фото: "Самопоміч"