Куди сходити: "опера без музики" Insenso на сцені Молодого театру

Куди сходити: "опера без музики" Insenso на сцені Молодого театру

На сцені Молодого театру 30 березня відбудеться вистава "Insenso".Про унікальну постановку "опери без музики" в ефірі "ART-Панорама" розповів Олександр Маншилін, один з творців пластичного вирішення вистави "Insenso".

Ведуча:

Наталія Тищенко

Уже рік на сцені Молодого театру раз на місяць йде опера без музики "Insenso". Це спільний проект Молодого театру та грецької компанії Art Syndicate.

"Це п’єса грецького сучасного всесвітньо відомого драматурга Димітриса Димітріадиса. Власне текст побудований музично. Він не поділений на речення, там немає ком чи двокрапок. Там усі розділові знаки – музичні, і наші акторки постійно перебувають у такій музичній партитурі. Вони не співають, музики немає. Але сам текст вибудуваний за законами музичної композиції", – розповів Олександр Маншилін.

Драматург Димітріс Димітріадис створив п’єсу за мотивами одного з ранніх фільмів Лукіно Вісконті "Senso" ("Почуття"). П’єса "Insenso" – це своєрідна рефлексія на цей фільм.

"Вона розповідає історію графині, яка жила в Італії в 70-их роках ХІХ століття, у той час, коли Італія остаточно ставала незалежною об’єднаною державою. Йдеться про звільнення від австрійського панування, – поділився Олександр Маншилін. – Графиня Лівія Серпьєрі покохала австрійського офіцера. Водночас її брат є одним з лідерів повстанців. І вона перебуває у цьому конфлікті. Коханець її зраджує, а вона зраджує і свого брата, і свою батьківщину, і сама залишається зрадженою".

Ролі графині виконують одразу дві акторки: Вікторія Ромашко і Анна Бащева.

"Вони грають одного персонажа. Вони однаково вдягнені, однаково замакійовані, в однакових перуках… Ця вистава ніби втягує нас всередину цього персонажа, – розповів Олександр Маншилін. – Оскільки їх двоє, вони перебувають у постійному синхроні. Це час від часу переривається, але вони постійно існують синхронно. І кожен найдрібніший рух також треба було вибудувати так, щоб у певних моментах він відбувався абсолютно одночасно".

30 березня творці вистави "Insenso" святкують перший рік народження цієї вистави. Постановка грецького режисера Емануіла Куцуреліса за п’єсою Димітріса Димітріадиса відбудеться на сцені Молодого театру .