Мій роман є іншою реальністю Києва 1913 року — Світлана Тараторіна

Мій роман є іншою реальністю Києва 1913 року — Світлана Тараторіна

Про українське фентезі говорили в ефірі Радіо Культура в програмі Культура.Live з письменницею, авторкою першого в Україні роману в жанрі міського фентезі Світланою Тараторіною

 

Ведучі

Катерина Толокольнікова, Денис Денисенко

 

 

Авторка першого міського фентезі “Лазарус” Світлана Тараторіна розповіла про історію видання своєї дебютної книги.

 

"Роман писався довго. Я два роки над ним працювала. Потім видавництво КМ-Букс оголосило видавничий конкурс. У них з'явилась ідея знайти свої імена, свої тексти. Я подала свій рукопис, і він переміг", — поділилась письменниця.

 

Крім цього, вона розповіла про історичне підґрунтя, яке лягло в основу роману, адже відомо, що в книзі йдеться про Київ початку ХХ століття.

 

"Моя книга побудована на достовірних історичних фактах, хоча й з певним історичним зміщенням. Йдеться про Київ 1913 року. Але вчити історію за моїм романом я би не радила, бо це все ж таки інша реальність. Описаний в романі світ породжений реальністю. Я захоплююсь історією Києва. Мене вразило наше місто саме на початку 20 століття тим, що Київ був тоді дуже різноманітним, багатонаціональним, багатошаровим, багатокультурним, багаторелігійним, але набагато більш розшарованим, як може здатися на перший погляд. Тоді національна й релігійна ідентичність була досить помітна. На ній ґрунтувалися певні обмеження громадян”, — сказала авторка.

 

Світлана Тараторіна поділилась й своїми міркуваннями щодо загальних тенденцій розвитку жанру фентезі в Україні.

 

"Зараз спостерігаємо потужний старт фентезі, як на мене. Зокрема, це стосується молодіжного чи підліткового фентезі. Це те, що читають, те, де автори працюють і бачать вдячні очі. Молода людина — це надзвичайно вдячний читач, адже від нього відразу йде відгук. Цей жанр розвивається, і мені це надзвичайно приємно. Також фентезі — це той жанр, який дає можливість в легкій формі говорити про важкі або доволі неоднозначні теми. Він  також дає зрозуміти, що українську літературу цікаво читати", — переконана письменниця

 

Вона також наголосила на принципових відмінностях понять “фантастика” та “фентезі”.

 

"Фантастика — це широка, узагальнена назва літератури, яка має потужний фантастичний елемент, без якого неможлива така книга. Якщо виключи цей фантастичний елемент, книга розвалиться. З фантастики ми виділяємо 2 течії: фентезі й наукова фантастика. Фентезі повинно мати не лише якихось драконів, ельфів, як ми з вами звикли, а й все ж таки про магію, про те, що не пояснюється, що створює щось нереальне", — розповіла Світлана Тараторіна.

 

Слухати ефір повністю

 

Фото  — Світлана Тараторіна, Денис Денисенко, Катерина Толокольнікова