ТОП-7 українських книжок про Крим

ТОП-7 українських книжок про Крим

Програмний директор "Кримського дому" Алім Алієв в ефірі Українського радіо в програмі "Книжкова лавка: топ-7" порекомендував сім українських книжок про Крим.

Ведуча:

Олена Гусейнова

Олекса Гайворонський "Країна Крим"

Алім Алієв: це історія Кримського ханства, середньовічного Криму через призму тих пам’яток, які сьогодні залишились у Криму чи які вже зруйновані, але інформація, факти про них є в істориків. Олекса зібрав у цій книзі прогулянку по середньовічному Криму, коли заїжджає у різні місця і міста півострова і розповідає, яким був Крим. У Олекси дуже легка мова написання, і його книги дійсно надзвичайно популярні серед кримської спільноти. Він, з одного боку, дає факти як історик, а з іншого боку — ці тексти він обрамляє дуже поетично.

"І народився день: кримськотатарська проза українською"

Олена Гусейнова: це книга 2018 року, старт серії кримськотатарських перекладів. Це розмова про мову і про мову як інститут.

Гульнара Бекірова "Півстоліття опору: кримські татари від вигнання до повернення"

Алім Алієв: активний національний рух активізувався і зародився після смерті Сталіна. Кримські татари були розкидані: Центральна Азія, Сибір, Урал. Але комунікація була дуже добра, оскільки у кожному середовищі були активісти.

Севгіль Мусаєва, Алім Алієв "Мустафа Джемілєв. Незламний"

Алім Алієв: 50-годинне інтерв’ю з легендою — це постійні рефлексії: чому так, що чекати, чому кримські татари себе так поводили в 90-х, чому кримські татари поводили себе так в часи радянської влади. Мустафа Джемілєв — це власне історія цих трагедій і перемог народу. Нам важливо, не робити з кримських татар жертв. Я цього дуже боюсь і дуже цього не хочу. Важливо говорити про те, що відбулось і про те, що потрібно рухатись далі.

Гульнара Абдулаєва "Шагін Ґерай"

Алім Алієв: це історичний роман, напевно, перший кримський історичний роман про останнього кримського хана, який є найконтроверсійнішим з усіх ханів. Хтось його звинувачує в тому, що він не зміг утримати Кримське ханство, і тоді Катерина ІІ просто розчавила політичну систему Криму. Хтось говорить, що просто настільки вже були інспіровані зовнішні агенти Російської імперії в Крим, що було вкрай важко втримати його.

Цикл віршів Лесі Українки "Кримські спогади" та вірш Сергія Жадана "Як ми будували свої доми"  

Олена Гусейнова: як на мене, ці тексти потрібно розглядати поруч. Леся Українка відбивала останній спосіб української поезії говорити про Крим у ХІХ столітті. З одного боку, це красиві тексти, а з іншого — велика пастка, це не територія екзотики. Текст Сергія Жадана — це те, як тепер говорить українська поезія про Крим. З болем, але як про своє.

Алім Алієв: це дуже важливо, коли ми говоримо про один одного як про свого. Зараз у нас період пізнання один одного.

 

Прослухати повну версію. 

Фото — pexels.com