На Сумщині зафіксовано інфекцію, від якої в Україні немає вакцини

На Сумщині зафіксовано інфекцію, від якої в Україні немає вакцини

На території Сумської області зареєстровано активізацію туляремії — гострої інфекційної хвороби, яка вражає лімфатичну систему, шкіру та  селезінку людини.

Про це повідомила прес-служба Сумського обласного лабораторного центру МОЗ

За даними прес-служби, цього року з біологічного матеріалу, доставленого з Охтирського району, виявлений позитивний результат в високих титрах, що свідчить про необхідність підвищеної настороги, як медичних працівників до діагностики захворювання, так і населення області.

Туляремія – гостра інфекційна хвороба тварин і людини, яка характеризується ураженням лімфатичної системи, шкіри, селезінки, утворенням множинних гранулематозно-некротичних вогнищ у різних органах, лихоманкою і загальною інтоксикацією. Після перенесеного захворювання виробляється довічний імунітет.

За даними МОЗ, збудник туляремії — туляремійна паличка. Основне джерело інфекції для людини — гризуни (ондатри, щури, миші, ховрахи, зайці). Досить часто заражаються мисливці, фермери, заготівельники хутра, м’ясники після контакту із зараженими тваринами та під час оброблення туш.

Певний час для профілактики туляремії у людини використовувалася жива туляремійна вакцина, яка на сьогоднішній день відсутня на території України. На даний час профілактика захворювання в ендемічних районах зводиться до боротьби з гризунами.

Фото: gettyimages