Доротич: пропозиції Мінсоцполітики щодо роботи з ФОП є порушенням ключових прав підприємців

Доротич: пропозиції Мінсоцполітики щодо роботи з ФОП є порушенням ключових прав підприємців

Критерії міністерства соціальної політики для визнання трудовими взаємовідносин з ФОП є порушенням ключових прав підприємців, переконаний голова Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку".

Ведучі:

Богдан Буткевич, Христина Стець

"Найбільше незадоволення у підприємців викликають саме ці критерії, оскільки вони не є чіткі. Вони прописані так, що можливе подвійне трактування. Крім того, зазначеним законопроектом порушується ключове питання юриспруденції — презумпція невинуватості. Є пункт, що обов’язок доведення відсутності трудових відносин покладається на відповідача. Тепер нам треба доводити державі, контролюючим органам, що ми не зловживаємо. Логіки у цьому немає, і це порушення ключових прав підприємця", — зазначив Сергій Доротич.

Голова Союзу захисту підприємництва наголосив, що, як мінімум, до п’яти критеріїв є дуже суттєві заперечення:

Зокрема, щодо періодичності (два рази і більше) оплати ФОП. Завжди розрахунки за всі роботи в Україні виконуються у два етапи: це передплата та оплата по факту. Вже будь-які відносини будь-якої фізичної особи-підприємця з юридичною особою можна вважати, що підпадають під цей критерій.

По-друге, особисте виконання особою роботи за дорученням і під контролем особи. Завжди відбувається контроль замовником. Чи на стадії виконання робіт, чи на стадії прийняття робіт.

По-третє, винагорода за виконану роботу є єдиним джерелом доходу або становить 75 відсотків доходу за півроку. Можливо, ці півроку я виконую роботу як ФОП для одного замовника, а через півроку, наприклад, буде зовсім інший замовник. Це некоректно.

Пункт п’ятий стосується того, що особа виконує роботу, подібну до виконуваної штатними співробітниками. Тут ми взагалі вбиваємо весь аутсорсинг. Не кажучи про те, що найбільше вдарить по ІТ-шникам. Все розробки сайтів та продуктів — це все аутсорсинг.

Шостий критерій, коли організація умов праці забезпечується особою, в інтересах якої виконується робота. Буває, що у ФОПа немає необхідних матеріалів, і вони надаються йому для виконання роботи.

"Таким чином, якщо ви підпадаєте під 3 та більше ознак, ви вже автоматично стаєте винуватцем", — підсумував Доротич.

Як повідомляється, міністерство соціальної політики розробило критерії для визнання трудовими взаємовідносин з ФОП. Якщо ці пропозиції схвалять законодавці, контролюючі органи зможуть застосовувати штрафи.

Критерії, які вказують, що між двома особами є трудові відносини: періодичність (два рази і більше) оплати ФОП; особисте виконання особою роботи за дорученням і під контролем особи, в інтересах якої вона виконується; винагорода за виконану роботу є єдиним джерелом або становить 75 і більше відсотків доходу ФОП за шість місяців; робота виконується на визначеному роботодавцем робочому місці та згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку; ФОП виконує роботу, подібну до виконуваної штатними співробітниками; організація умов праці (надання обладнання, матеріалів, робочого місця) забезпечується особою, в інтересах якої виконується робота; тривалість робочого часу і часу відпочинку встановлюється особою, в інтересах якої виконується робота.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com