Горбатюк: поки що говорити про завершення розслідувань Євромайдану не можна

Горбатюк: поки що говорити про завершення розслідувань Євромайдану не можна

Говорити про завершення розслідувань Євромайдану, зокрема стосовно вбивств, не можна, переконаний начальник управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергій ГорбатюкВ ефірі Українського радіо в програмі "Персона ґрата" він розповів, на якому етапі зараз перебувають розслідування злочинів на Майдані.

Ведуча:

Світлана Мялик

Генеральний прокурор Юрій Луценко не так давно повідомив, що слідство щодо винних у розстрілах людей на Майдані завершено і що Генпрокуратура має всі докази для передачі справи до суду. Але адвокат родин героїв "Небесної сотні" Євгенія Закревська заперечила завершення розслідування, додавши, що ще не проведені всі слідчі експерименти. Ви також заперечили заяву Юрію Луценка. Чому такі різночитання? На якому етапі справа і чи є ті, хто звинувачуються?

— Якщо говорити загалом про розслідування тих подій, то вони в себе включають епізоди, починаючи з листопада 2013 року по лютий 2014 року. Це епізоди і побиття, і катувань, застосування насильства до мітингувальників, і їхні арешти, це злочини тітушок і вбивства. У кожному з епізодів цих подій є завершені матеріали розслідування і направлені обвинувальні акти до суду. На сьогодні є обвинувальні акти щодо 288 осіб.

За причетністю до вбивств до суду також направлені обвинувальні акти. За епізодами вбивств повідомлено підозру 66 особам, з них стосовно 16 направлені обвинувальні акти до суду, 4 — зараз перебувають під слідством, інші особи перебувають у розшуку.

Тобто виходить, що це відбувається точково по всіх 5 тисячах злочинів?

— Так. Щодо вбивств, то по епізодах 18-20 лютого, у нас по кожному є особи, які притягуються до відповідальності і відправляються до суду. Єдине, що всі спостерігали, це величезна кількість задіяних осіб, які причетні. Це і середня ланка, яка передавала накази, це і організатори, це і пособники. Тобто якщо ми закінчуємо розслідування стосовно якоїсь однієї особи, то продовжується розслідування стосовно всіх інших осіб, які причетні.

Щодо розстрілів 20 лютого, слідчі закінчили ще у 2016 році справ стосовно п’яти "беркутівців", направили до суду, і вона слухається у суді. Тому говорити про завершення загалом розслідувань, зокрема стосовно вбивств, не можна. Воно триватиме, доки не будуть або розкриті злочини, або не будуть притягнуті до відповідальності всі особи.

Якщо говорити про осіб, які підозрюються в організації, то за результатами розслідування повідомлено про підозру і колишньому президенту, і колишньому міністру внутрішніх справ, його заступнику, керівнику СБУ, його заступнику, керівництву київської міліції, керівництву київського "Беркуту". На сьогодні за процедурою заочного судочинства завершити слідство не можна. Депутатам потрібно внести зміну у закон у зв’язку з початком діяльності Державного бюро розслідувань.

Генпрокуратура проводила слідчий експеримент у центрі Києва у рамках розслідування справи Майдану. Наскільки результативним був цей експеримент і чи вдалось належно провести слідчі дії?

— Це слідчі експерименти за кожним вбивством, якщо ми говоримо про події 20 лютого на вулиці Інститутській. Там встановлено вбивство 48 осіб і 80 отримали вогнепальні поранення. Щодо направлення справи до суду, то до 2016 року була проведена більшість цих слідчих дій. Після цього з’явились додаткові відеозаписи, де встановлюються додаткові свідки. У судовому процесі досліджувались попередні слідчі експерименти і встановлювалися їх недоліки. І відповідно проводились і проводжуються нові експерименти. Слідчі зорганізовані таким чином, щоб вже до кінця березня завершити їх проведення.

Скільки людей зараз відбуває покарання у так званих справах Майдану?

— Загалом прийнято 52 рішення про визнання винуватими, з них 48 — це саме вироки, ще 4 — це закриття за нереабілітуючими підставами. На додачу до одного вироку з позбавленням волі у минулому році, у цьому році ще троє отримали позбавлення волі за нашим провадженням. За результатами розслідувань регіональних прокуратур, крім наших 4, ще є сім осіб, які отримали саме позбавлення волі.  Тобто загальна кількість 11 осіб. Це все тітушки. 

Чи є політична воля за завершення розслідувань?

— Розвиток останніх подій засвідчив, що елементарні питання, про які доповідає керівництво, про які пишуться листи в МВС, СБУ і які протягом років не вирішуються, а тільки під річниці, під необхідність звітувати, вдається точково вирішувати з допомогою родин Небесної сотні. Тобто бажання, щоб ці справи швидше розслідувались, щоб були повноцінні результати і були безпосередньо покарані від керівництва держави, керівництва правоохоронних органів, цього немає.

Прослухати повну версію.

На фото - Сергій Горбатюк