"Ангели пам'яті": в Україні та за кордоном цього тижня вшановують пам'ять героїв Небесної сотні

"Ангели пам'яті": в Україні та за кордоном цього тижня вшановують пам'ять героїв Небесної сотні

На вулиці Інститутській, нині – Героїв Небесної сотні ,цими днями відбувається щорічна тиха акція "Ангели пам’яті", ініційована мистецькою агенцією "Територія А" та Анжелікою Рудницькою у пам'ять про розстріл Небесної сотні 18-20 лютого 2014 року. Натхненниця та організаторка цієї акції Анжеліка Рудницька в ефірі "ДеньПРО" розповіла, що з кожним роком до неї долучається все більше й більше однодумців.

Ведучі:

В’ячеслав Ільїн, Ганна Матвійчук

Анжеліка Рудницька розповіла, що на акцію прийшло дуже багато людей.

"Ми збиралися на 11 годину. Людей було дуже багато. Коли я підходила, уже безліч ангелів висіло на Інститутській, їх було настільки багато, що вже не було, куди їх вішати, – поділилась активістка. – Я сьогодні вперше усміхалася на Інститутській. Для мене ця акція – це перекличка небайдужих людей. І як не радіти тому, що цих небайдужих людей набагато більше, аніж можна собі уявити".

Від початку "тиха" акція залишається тихою. Анжеліка Рудницька розповіла, що, хоча до акції долучаються й відомі люди, і політики, між людьми немає жодного поділу.

"Це акція, на яку приходять ті, кому не однаково, у кого серце відгукується на неї. Немає ніяких промов, жодного пафосу. Прийшли наші фольклористи з університету Тараса Шевченка, заспівали традиційні народні поминальні псалми, і це єдиний голос, який звучав. А все інше – це тиша, це спокій, це мовчання однодумців, яке красномовніше за будь-які слова", – переконана вона.

"Ангели пам'яті" в Києві. Фото з Фейсбуку Наталії Позняк

Цього року, за словами Анжеліки Рудницької, до акції долучилося кілька десятків українських міст.

"Від заходу до сходу, від Буковини до Станиці Луганської, де пропускний пункт на окуповану територію, вся територія України охоплена. І Одеса, і Львів, і Рівне. Перерахувати всі міста неможливо", – розповіла співачка.

Вона додала, що у цьому році до акції доєдналися також українські громади за кордоном, і акції у великих містах відбуватимуться упродовж тижня.

"В Афінах, у Варшаві, у Гданську, в Анталії, у Стамбулі, в Парижі, у Ризі. Міст дуже багато, і це – ті, про які я знаю. Але акція за 5 років уже перетворилася на народний рух. Це чудово. Це означає, що нас багато, ми однодумці, ми рухаємося, не черствіємо, ми пам’ятаємо і перетворюємо свій біль на силу", – розказала Анжеліка Рудницька.

Акція "Ангели пам’яті" проходить щороку 18-20 лютого на вул. Інститутській у пам'ять про розстріл Небесної сотні.

"Ангели пам'яті" в Києві. Фото з Фейсбуку Іванни Климпуш-Цинцадзе