У Довженко-Центрі відбудуться покази німих фільмів 1920-х років із сучасним саундтреком

У Довженко-Центрі відбудуться покази німих фільмів 1920-х років із сучасним саундтреком

У столичному Довженко-Центрі упродовж двох днів представлятимуть одні з найкращих фільмів 20-х років минулого століття у сучасному музичному супроводі. Про це в ефірі програми "ART-Панорама" розповіла координаторка мистецьких програм Британської ради в Україні Дарія Стокоз.

Ведуча:

Наталія Тищенко

У рамках освітньої програми для кінокомпозиторів Envision Sound, організованою Британською радою в Україні та Національним центром Олександра Довженка, 20 та 21 лютого відбудуться покази фільмів "Вежа мовчання" та "Шантаж".

20 лютого у Довженко-Центрі пройде показ фільму "Вежа мовчання"

"Це буде показ стрічки німецького піонера німого кіно, режисера Йоханнеса Ґутера. Музику до цієї стрічки написав український кінокомпозитор Сергій Леонтьєв, який вже брав участь у нашій навчальній програмі Envision Sound торік. Тобто можна сказати, що це показ роботи нашого випускника", – розповіла координаторка мистецьких програм Британської ради в Україні Дарія Стокоз.

Фільм "Вежа мовчання" – одна з небагатьох уцілілих стрічок режисера Йоханнеса Ґутера, де головну роль зіграла акторка українського походження Ксенія Десні, уродженка містечка Остер на Київщині. 1921 року Десні, відома на той час як Дада, підписала контракт з гігантом німецької кіноіндустрії кінокомпанією UFA, а в 1924 році зіграла в стрічці "Стрибок у життя", в масовці якого з’явилась тоді ще нікому не відома Марлен Дітріх.

У другій половині 20-х років минулого століття Ксенія Десні стала справжньою зіркою німецького кінематографу і зажила слави в Європі.

Також 21 лютого у Довженко-Центрі відбудеться показ німого фільму Альфреда Гічкока "Шантаж".

"Для нас це дуже особливий показ, оскільки ми будемо презентувати саундтрек британського композитора Ніла Бренда, який приїде до Києва, зробить представлення цього показу та поспілкується з аудиторією. А сам саундтрек буде виконувати Державний естрадно-симфонічний оркестр України", – поділилась Дарія Стокоз.

Покази фільмів відбудуться 20 та 21 лютого у столичному Довженко-Центрі.

Нагадаємо, у Києві триває лекторій з історії німого кіно.

Фото – х/ф "Шантаж" ("Blackmail")