Спекулянти та аграрії — економіст назвав фактори зміцнення гривні

Спекулянти та аграрії — економіст назвав фактори зміцнення гривні

На зміцнення курсу гривні у значній мірі вплинули дії спекулянтів, які прагнуть отримати прибуток від українських державних облігацій. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" висловив голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.
 
"Посилення гривні почалося у січні і було значною мірою пов’язано з діями спекулянтів, які почали заводити в Україну кошти і купують облігації державної позики, бо відсоткові ставки за нашими облігаціями надзвичайно високі і якщо вони впевнені, що курс залишатиметься стабільним протягом, наприклад, навіть кварталу, то дохідність надзвичайно висока. У валюті можна отримати 18-20% річних. З одного боку, зміцнення гривні — це добре, а з іншого, я розумію, що вона базується не так на сталості економіки, як на коштах, які заводять іноземці", — вважає Борис Кушнірук. 
 
Експерт вважає, що іншим важливим фактором, що вплинув на курс національної валюти, є сезонність.
 
"Окрім того, є питання експортної виручки, яка збільшилась наприкінці року, це аграрії, в першу чергу. У них є зобов'язання продавати валюту, крім того, їм потрібно фінансувати підготовчі весняні роботи, тому вони повинні міняти валюту на гривню і це також створює додаткову пропозицію", — зазначив економіст.
 
Нагадаємо, з січня минулого року курс гривні до іноземних валют стабільно зростає. 7 лютого національна валюта на короткий час опустилася нижче психологічної межі 27 грн за долар США. 
 
Слухати повну версію.