"Факт сексуальних домагань дуже складно довести" – соціологиня Марценюк

"Факт сексуальних домагань дуже складно довести" – соціологиня Марценюк

Викладача київського університету звинуватили у домаганнях. Студентки кажуть, що під час літньої практики у Каневі цей викладач дозволяв собі торкатися різних частин тіла своїх студенток, непристойно жартував і завалювався п’яним у їх кімнати після відбою. Соціологиня, фахівчиня з гендерних студій Тамара Марценюк розповіла в ефірі "РанокПРО", чому сексуальні домагання – це не лише згвалтування, та як на рівні університету можна протидіяти цій проблемі.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Тамара Марценюк звернула увагу на те, що загалом тема сексуальних домагань на ринку праці України – доволі замовчувана тема.

"Ми не знаємо жодного відомого судового випадку, де б постраждалі від сексуальних домагань домоглися справедливості стосовно цього питання. В Україні є закон про забезпечення рівних прав жінок і чоловіків, в якому фактично згадується визначення сексуальних домагань і є певний механізм, за яким можна відстояти цю проблему, якщо вона трапилася. Але до теми, як і загалом до насильства, ще доволі мало привертають увагу", – наголосила експертка.

З іншого боку, зауважила соціологиня, останнім часом спостерігається тендеція привернення уваги до цькування та булінгу у навчальних закладах, зокрема у середніх школах.

"Мені здається, що це така позитивна тенденція. Вищі навчальні заклади, які є водночас і робочим середовищем, і середовищем навчання, мають бути передусім безпечними для працівників і для студентства. Тому дуже важливо, що останнім часом почали привертати увагу до сексизму, до невдалих непрофесійних жартів щодо жінок і чоловіків, до певних ознак сексуальних домагань", – пояснила Тамара Марценюк.

Також експертка додала, що факт сексуальних домагань дуже важко довести.

"У нас у Україні діє юридично так звана презумпція невинуватості. Але треба розуміти, що загалом проблема з сексуальними домаганнями, як і загалом з іншими формами гендерно обумовленого насильства, згвалтуваннями і домашнім насильством у тому, що їх дуже складно довести", – пояснила вона.

При цьому треба розуміти, що коли йдеться про сексуальні домагання, мова не лише про згвалтування.

"Дуже часто у нас в суспільстві сексуальні домагання сприймаються у такій радикальній формі, коли вже є саме згвалтування, форма насильства. А це передусім поширення певних стереотипів, це невдалі жарти, це недоречні доторки і такий непрофесіоналізм, коли викладачі дозволяють собі приймати іспити чи заліки не в університеті, а десь у кав’ярнях чи у себе вдома, коли в принципі відсутня якась культура поваги до колег, до студентства, – пояснила експертка. – Дуже важливо, що в університеті Шевченка про це студенти почали відкрито говорити".

При цьому, хоча студенти й стають активнішими, а студентські організації відстоюють права студентів, важливі також і дії університетів і профільного міністерства щодо вирішення цієї проблеми.

"Якщо ми говоримо про університетську автономію, то університети мають самостійно вирішувати, які етичні кодекси чи політики професійної етики приймати. Тому що ідеться про банальних професіоналізм з боку викладацького складу, адміністрації, навіть студентства, культуру взаємоповаги. Але було б дуже добре, якби з боку Міністерства Освіти і науки теж були певні рекомендації не толерувати подібні явища".

Раніше на рівні Києво-Могилянської академії, де викладає Тамара Марценюк, була прийнята "Політика попередження і боротьби з сексуальними домаганнями у НаУКМА".

"Ідея цих політик – це передусім, просвітництво. Ми їх тільки принйяли, у нас є певний комітет, відповідальні люди за впровадження. Ми плануємо розробити певні тренінги і спілкуватися з викладацьким складом, з адміністрацією, зі студентством, пояснювати певну специфіку про гендерні стереотипи, і пояснювати, що сексистські жарти, наприклад, на парах – це не зовсім принятно", – розповіла соціологиня.

Нагадаємо, раніше Тамара Марценюк розповідала про те, що у світі набуває популярності чоловічий феміністичний рух.

Тамара Марценюк. Фото facebook.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – Мінветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – Мінветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
"Кропива" від Probass ∆ Hardi: новий вимір української електроніки
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю