Українці Ґданська вшанували Адамовича, який загинув через напад

Українці Ґданська вшанували Адамовича, який загинув через напад

Українці у Ґданську вшанували пам'ять загиблого мера міста піснею "Пливе кача".

Про це повідомляє Польське радіо.

У заходах із вшанування пам’яті трагічно загиблого президента Ґданська взяли участь не тільки офіційні представники України. Під час прощання на вулицях міста та на заупокійній месі було видно українські прапори із траурними чорними стрічками, які тримали представники цієї найчисельнішої національної меншини у Ґданську.

При початковій школі №57 у Ґданську працює "Домівка Ґданськ" — світлиця для зустрічей усіх поколінь українців, які живуть у столиці Поморського воєводства. Павел Адамович постійно наголошував, що у Ґданську живе та працює понад 16 тисяч українців. Після його смерті ґданські українці спільно з іншими жителями міста вийшли на вулиці, аби провести президента міста в останню дорогу.

Також українська громада вшанувала пам’ять Павела Адамовича жалобною лемківською піснею "Пливе кача" у соборі Покрова Пресвятої Богородиці і св. Варфоломія в Ґданську. Цією композицією з часів Майдану українці вшановують пам’ять полеглих героїв. Відео розміщено на сторінці "Домівка Ґданська" у Facebook.

У заупокійній месі в базиліці св. Діви Марії взяли також участь, зокрема, посол України в Польщі Андрій Дещиця, консул України в Ґданську Лев Захарчишин, секретар міської ради Маріуполя Степан Максма, а також міський голова Слов’янська Вадим Лях.

Нагадаємо, 14 січня у Польщі помер мер Ґданська Павел Адамович, на якого скоїли напад під час фіналу Великого оркестру святкової допомоги. На сцену, де він стояв, вибіг нападник і завдав міському голові поранення гострим предметом. У лікарні Адамовича оперували п’ять годин, провели переливання понад 20 літрів крові. Завдані йому поранення були вкрай тяжкими — серйозна рана серця, діафрагми,  органів черевної порожнини виявилися несумісними з життям.

Павел Адамович. Фото — PiotrHukalo/Polska Press/East News