Індекс борщу за 2018 рік зріс удвічі: експерт розповів, як змінилася купівельна спроможність українців

Індекс борщу за 2018 рік зріс удвічі: експерт розповів, як змінилася купівельна спроможність українців

В Україні є свій еквівалент Індексу БігМака. Економічні аналітики обчислюють купівельну спроможність українців за допомогою борщу і вареників. Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торговельних мереж, розповів в ефірі "РанокПРО", чому при офіційній інфляції 8,7% у 2018 році борщовий індекс зріс удвічі та чого чекати українцям цього року.

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Павло Туптинський

 

Олексій Дорошенко розповів, що Індекс борщу – це показник, який розраховуються для того, щоб визначити, наскільки люди витрачають більше, порівняно з офіційною інфляцією.

"Офіційна статистика говорить, що за 2018 рік ми отримали інфляцію 8,7%, тобто менше, ніж 10%. А наше з вами життя подорожчало значно більше. Наприклад, якщо рахувати через борщ, то за рік пісний борщ подорожчав майже удвічі. Таким чином, ми бачимо, що для людей, які отримують мінімальну заробітну плату, ціна сильно зростає", – пояснив експерт.

Він додав, що групи населення з різним рівнем достатку сприймають інфляцію по-різному, адже реальна купівельна спроможність у них також різна.

"Я думаю, що люди, які мають мільйони ­– для них інфляція, можливо, 2 або 3 відсотки. А люди, які отримують декілька тисяч гривень, або навіть півтори тисячі на місяць – для них, на жаль, інфляція останні роки у декілька разів більша від офіційної", – наголосив Олексій Дорошенко.

Для обчислення Індексу борщу враховуються ціни на буряк, картоплю, моркву, капусту, цибулю та ще ряд продуктів. Також економісти обчислюють Індекс вареника – він також потрібен для обрахунку реального впливу інфляції на населення, але при цьому застосовується інший набір продуктів.

"Найпопулярніші вареники в Україні – це, звісно, з картоплею. Тому ми пропонували журналістам багато індексів вареників: з сиром, з м’ясом, з капустою, але в першу чергу всіх цікавлять вареники з картоплею. Туди (до Індекс вареників – ред.) входять картопля, борошно, вершкове масло, також ми рахуємо цибулю, ще 6-7 продуктів включається, щоб порахувати, наскільки цей набір здорожчав".

Індекс борщу за минулий рік зріс майже удвічі, з 29 гривень до 56,5 гривень. Експерт пояснив, що для стрімкого підвищення цін на овочі у минулому році було багато причин, як зовнішніх, так і внутрішніх. Зокрема, ціна на цибулю за рік зросла утричі.

"Останні кілька років виробництво цибулі останні кілька років було малорентабельним або навіть збитковим. Ціна була така низька, що її почали менше сіяти. І в цьому році з’ясувалося, що у нас цибулі не вистачає, і ми почали її імпортувати з-за кордону. Ми завозили цибулю з інших країн Європи та навіть інших континентів. Тому ціна на цибулю зросла в три рази, – додав Олексій Дорошенко.  – Крім того, зараз є стрімке зростання цін на овочі, саме борщового набору у Європі. Там також є нестача овочів, і наші овочі там користуються попитом, і ми їх експортуємо".

Також, на думку експерта, великою проблемою є брак сховищ.

"У нас мало сховищ. Дуже довго у нас овочі так мало коштували, вигідніше було їх викидати, аніж зберігати. А зараз, коли ціна вже європейська, їх ніхто не хоче викидати. А щоб побудувати сховища – грошей не вистачає", – розповів Олексій Дорошенко.

Окрім цього, він звернув увагу на те, що в Європі коливання цін на овочі упродовж року зазвичай становлять 20-25%, тоді як в Україні можливі стрибкоподібні зміни цін на 50% і більше.

Втім, як розповів експерт, у того, що борщовий набір за 2018 рік подорожчав удвічі, є й свої плюси.

"Таке стрімке подорожчання борщового набору в 2018 році призвело до того, що в цьому році такого значного подорожчання вже не буде. І хоча зараз ціна в Україні ще тримається нижче, аніж у сусідніх країнах, наприклад у Польщі, зростання цін на картоплю, моркву, цибулю у цьому році буде значно меншим і становитиме не 100% на рік, а десь 20-25%", – стверджує Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, минулого року Україна вперше з 2013 року не перейшла позначку інфляції у 10%. У 2019 році Міжнародний валютний фонд прогнозує подальше її зниження до 7 відсотків.

Фото rud.ua

Останні новини
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та  хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
BRYKULETS: "У мене було багато спроб отримати славу, але прийшла вона тоді, коли я вже цього не хотів"
BRYKULETS: "У мене було багато спроб отримати славу, але прийшла вона тоді, коли я вже цього не хотів"
Українські премʼєри 19-26 квітня: Крихітка & хейтспіч, Roxolana, Саша Чемеров, Molodi, Vitaliia, Kler
Українські премʼєри 19-26 квітня: Крихітка & хейтспіч, Roxolana, Саша Чемеров, Molodi, Vitaliia, Kler
Музичний психолог: Dima Prokopov представив сингл "На крилах"
Музичний психолог: Dima Prokopov представив сингл "На крилах"
Новини по темі
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США
Данило Галико (Blooms Corda): "Під час війни краса сприймається більш інтенсивно"