У Черкаській гімназії діє експозиція букварів із різних країн світу (аудіо)

У Черкаській гімназії діє експозиція букварів із різних країн світу (аудіо)

У Черкаській гімназії №1 діє експозиція букварів із різних країн світу, у якій є книги з Японії, Фінляндії, ПАР, Киргизії, Шрі-Ланки, Норвегії, США, Естонії та інших країн.

За словами четвертокласника гімназії Назара Чубукіна, він купив буквар у Чорногорії за 5 євро, коли відпочивав із батьками у туристичному містечку.



"Там різні букви, віршики, і дуже цікаво. Я хотів її собі залишити, проте батьки не дозволили", — каже Назар. Батьки віддали примірник до експозиції.

Інший учень гімназії Єгор Швець розповів про два букварі з країн Прибалтики, які два тижні тому привіз до гімназії: "оцю книжку ми купили у Литві в місті Вільнюс, коштувала вона 9 євро. Іншу книжку ми купили у Латвії, у місті Рига, за 11 євро".



Ідея створити виставку у навчальному закладі виникла у директора гімназії Сергія Саєнка 9 років тому.



"Побачив буквар у США і з’явилася ідея створити ось таку невеличку експозицію. Зараз у нас близько 70 букварів з різних країн світу. І тепер ідея розвивається сама: батьки, бачачи цю виставку, практично щомісяця привозять букварі", — розповів Саєнко. За його словами, для нього найідеальнішим підручником є буквар із Фінляндії: "там написано на останній сторінці: перший друк було зроблено у 1932 році і потім лише через кілька років вони позбавлялися застарілої лексики, деяких підходів. Оце стабільність".

Прослухати

Нині налічують 68 видань в експозиції, щомісяця колекція поповнюється на 1-2 екземпляри.