Банківська система України наростила прибуток в 11 разів — Рожкова

Банківська система України наростила прибуток в 11 разів — Рожкова

Банківська система за 11 місяців отримала 20 мільярдів гривень прибутку, це в 11 разів більше аналогічного показника за 11 місяців 2017 року.

Про це написала у Фейсбук перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова.


"У 2019 році прибутковість сектору залишиться високою. Хоча високі відсоткові ставки і будуть тиснути на доходи банків. Звичайно, рік ще не закінчився, ще можливі різні коригування, в тому числі витрати на формування резервів, але зростання процентного прибутку майже на 20%, комісійного на 25%, свідчить про те, що банківський сектор хоч і поступово, але впевнено відновлюється", — написала вона.

Рожкова також додала, що з нового року НБУ вводить новий інструмент в структурі капіталу банків — "вічний" субординований борг.

Нагадаємо, Національний банк України запроваджує новий інструмент капіталізації банків, який передбачає можливість списувати борги банку за рахунок коштів інвесторів, а не за рахунок коштів інших кредиторів та держави.

Використовуватиметься цей інструмент у випадку, коли рівень достатності основного капіталу банку сягне 6,25%. Новий інструмент є довгостроковим: строк залучення коштів — не менше ніж 50 років, запровадять його з 2020 року.