Аграрний комітет Верховної Ради рекомендував продовжити мораторій на продаж землі — депутат

Аграрний комітет Верховної Ради рекомендував продовжити мораторій на продаж землі — депутат

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував продовжити мораторій на продаж сільськогосподарських земель на рік. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" повідомив народний депутат, голова підкомітету з питань економічної та фінансової політики в АПК комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Леонід Козаченко. 
 
"Ми сьогодні провели засідання аграрного комітету Верховної Ради, на якому прийняли рішення продовжити мораторій на 1 рік, але не чекати рік, а найближчим часом, максимум впродовж місяця, ми з представниками аграрного бізнесу, а це фермери, власники середнього бізнесу, великі агрохолдинги, повинні погодити питання, пов'язані з запровадженням ринку землі", — повідомив Леонід Козаченко. 
 
 
Нагадаємо, 17 грудня голова Верховної Ради Андрій Парубій під час погоджувальної наради повідомив, що народні депутати зможуть розглянути блок питань про продовження мораторію на продаж земель у четвер 20 грудня. 
 
В 2002 році Верховна Рада України запровадила мораторій на продаж сільськогосподарських земель, ухваливши зміни до перехідних положень Земельного Кодексу. Такий крок пояснили побоюванням виникнення хаосу на ринку землі. Адже після того, як 1999-го колишнім працівникам колгоспів та радгоспів були виділені власні земельні паї, якими вони могли вільно розпоряджатися, цей ринок тоді лише почав формуватися. Цей захід втілювали на п’ять років як тимчасовий крок, але після завершення дії першого мораторію парламент щороку його подовжує.
 
Слухати повну версію.