Синод УПЦ МП заборонив брати участь священикам в об’єднавчому соборі

Синод УПЦ МП заборонив брати участь священикам в об’єднавчому соборі

Синод Української Православної церкви Московського патріархату вирішив не благословляти священиків і мирян на участь в об'єднавчому архієрейському соборі, на якому буде створена українська помісна церква.

Таке рішення ухвалив синод УПЦ МП, засідання якого відбулося 7 грудня 2018 року в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі під головуванням митрополита Онуфрія, повідомляє інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як повідомляється, "патріарх Варфоломій немає прав скликати в Україні церковні зібрання та викликати на них архієреїв Української православної церкви"

"Запланований "об’єднавчий собор" вважається незаконним зібранням, оскільки в ньому братимуть участь представники розкольницьких угрупувань", — йдеться у повідомленні.

Читайте також — Об’єднання українських православних церков відбудеться добровільно

13 листопада була запланована зустріч єпископів із президентом України Петром Порошенком, ала вона була зірвана. Речник УПЦ КП Євстратій Зоря заявив, що Московський патріархат влаштував демарш.  Водночас в УПЦ МП заявили, що Порошенко відмовився провести з ними зустріч на території Києво-Печерської лавра.

Тоді, 13 листопада, Собор єпископів Української православної церкви московського патріархату наголосив, що процес надання Томосу про автокефалію є "штучним і нав’язаним ззовні",  а також  оголосив  про припинення євхаристичного спілкування з Константинопольським патріархатом. 

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко заявив, що об'єднавчий архієрейський собор, на якому буде створена українська помісна церква, відбудеться 15 грудня.

29 листопада синод Вселенського патріархату схвалив текст Томосу про надання автокефалії українькій церкві.