Філарет розповів, скільки архієреїв візьмуть участь в об'єднавчому соборі

Філарет розповів, скільки архієреїв візьмуть участь в об'єднавчому соборі

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет розповів, що в об'єднавчому соборі, на якому буде створена українська помісна церква, візьмуть участь більше 40 архієреїв УПЦ КП. 

Про це він сказав під час візиту до Чернігова, де у Катерининській церкві провів урочисту літургію.

За  даними Філарета, на об'єднавчий архієрейський собор 15 грудня в Києві прибудуть не більше чотирьох ієрархів УПЦ Московського патріархату.

"Це архієрейський собор. Будуть приймати участь архієреї Київського патріархату - їх більше 40. Дванадцять архієреїв Автокефальної церкви і три або чотири архієрея Московського патріархату", — заявив Філарет після літургії.

За його словами, зараз триває шалена боротьба, щоб цього не сталося, щоб церви не об’єдналися, щоб не була визнана українська церква, і це все робить Москва, але через наших українських прислужників, і тому поширюють чутки, що патріарх не буде балотуватися і піде у відставку.

"Усе неправда. Я до смерті буду патріархом", — сказав предстоятель Української православної церкви Київського патріархату.

Докладніше — Об’єднання українських православних церков відбудеться добровільно

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко заявив, що об'єднавчий архієрейський собор, на якому буде створена українська помісна церква, відбудеться 15 грудня.

29 листопада синод Вселенського патріархату схвалив текст Томосу про надання автокефалії українькій церкві.