Стрімкий розвиток технологій ставить перед людиною нові виклики – організатор "Форуму усвідомленості"

Стрімкий розвиток технологій ставить перед людиною нові виклики – організатор "Форуму усвідомленості"

У трьох містах України – Києві, Одесі та Львові – з 16 по 19 листопада пройшов "Форум усвідомленості". Про те, що таке "усвідомленість" і чому так важливо її розвивати, в ефірі День Про розповів засновник Інституту самореалізації, бізнес- та соціальний підприємець Олег Дерев‘янко.

Підприємець переконаний, що технологізація сучасного світу ставить перед людиною нові виклики.

"З цифровізацією, кіберізацією, діджиталізацією, з цим впливом технологій та їх входженням до нашого життя практично від народження, все більше й більше постає питання, чим є людина і як у такому технологізованому світі людині залишатися людиною", – зауважує Дерев’янко.

Він переконаний, що спеціальні практики можуть допомогти людині заспокоїтися, побороти стрес, усвідомити себе і навіть покращити своє здоров’я. При цьому, стверджує організатор форуму, не варто ставити собі довгострокових цілей, адже це може тільки нашкодити.

"Є багато людей, схильних до страху перед помилками та накручування себе, що ти постійно у чомусь винен, щось не зробив або чогось не досягнув. Якщо вони поставлять собі завдання стати усвідомленим або "просвітленим"за місяць, а потім не відчують якогось шаленого зрушення, вони починають себе за це звинувачувати", – поділився підприємець.

Як розповів Дерев’янко, однієї з найпростіших технік усвідомлення є глибоке дихання.

"Просто почати повільніше дихати, зробити десять повільних вдихів-видихів, думаючи в цей час тільки про те, як повітря заходить у ваш організм і виходить з нього. Або просто вдихаєте і рахуєте до десяти. Потім затримали це повітря, також на рахунок до десяти, або до п’яти. І потім так само повільно видихнули. І в цей момент ви просто думаєте і відчуваєте, як ви видихаєте, і більше ні про що не думаєте", – радить Дерев’янко.

Підприємець додає: різні техніки усвідомленості і практики медитації працюють незалежно від того, чи вірить в них людина. Їх ефективність доведена науково.

Нагадаємо, з 16 по 19 листопада у Львові, Одесі та Києві пройшов "Форум усвідомленості", в рамках якого проходили заняття з практик усвідомленості, боротьби зі стресом, лекції щодо залежності від гаджетів та тренінги з побудови цілей.