До 30% молочної продукції, яка продається в Україні - фальсифікована

До 30% молочної продукції, яка продається в Україні - фальсифікована

Асоціація виробників молока б'є на сполох ріст об'єму фальсифікованої продукції знижує рентабельність виробництва молока. На разі об'єм фальсифікованої молочної продукції в Україні сягає 30%. Фальсифікат продається переважно на стихійних ринках, звідки за рахунок низької ціни і відсутності про реальний склад продукту, потрапляє на стіл українців.
 
В ефірі Українського радіо віце-президент Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк пояснила глибину проблеми.
 
Як сприймати такий негативний показник? І як розрізняти фальсифікат?
 
Ганна Лавренюк: Ця новина доволі тривожна і вона має насторожити всіх споживачів. Тому що попит породжує пропозицію. Тільки те, що ми купуємо такий фальсифікований продукт і стимулюємо таким чином його виробництво, - це і створює таку ситуацію на ринку. Треба розібратись, що ми можемо називати фальсифікатом. Найлегший спосіб підробити продукт, це шляхом заміни молочного жиру рослинними жирами. Якщо на упаковці масла написано, що воно солодковершкове, а насправді на виробництві частина жиру була замінена на рослинний, це вже фальсифікат. Тому що про це не було вказано на упаковці. Проте у нас є продукт, який називається суміш молочно-рослинна, тобто спред або молочно рослинний продукт. І якщо про це заявляє виробник на упаковці і не замінює більше 54% у жировій фазі продукту молочного жиру на рослинний, то це не фальсифікат. І ще один вид фальсифікату, коли на упаковці написана, що це рослинна суміш, але справжній відсоток їх в упаковці відрізняється від зазначеного у складі.
 
Наша Асоціація наполягає на тому, щоб напис продукту з вмістом рослинного жиру, був не менше 80% він шрифту назви самого продукту. Так споживач зможе краще оцінити і зробити свідомий вибір.
 
 
Прослухати повну версію програми
 
Слухайте програму "Сьогодні.Вдень" з 13.00 до 15.00!