Депутати зрізали фінансування НСТУ, чекаємо на рішення з Банкової, - Зураб Аласанія

Депутати зрізали фінансування НСТУ, чекаємо на рішення з Банкової, - Зураб Аласанія

Народні депутати хочуть кардинально обрізати бюджет НСТУ на 2019 рік. Про це свідчать поправки, внесені до законопроекту №9000 про Держбюджет України на 2019 рік, за який вчора проголосували народні депутати.

Які шанси відстояти фінансування Суспільного мовлення у повному обсязі наступного року розповів в ефірі Українського радіо голова правління Національної суспільної телерадіомовної компанії Зураб Аласанія.

Зураб Аласанія: депутати хочуть урізати наше фінансування, формулювання звучить блискуче: "зменшити фінансову програму підтримки НСТУ, в тому числі видатки споживання і розвитку". Тобто вони знають, що зменшують фінансування розвитку Суспільного мовлення. Отож, на даному етапі нам залишається 1 мільярд 17 мільйонів гривень. Зважаючи на борги, які має НСТУ (230 мільйонів до кінця року), які можуть перейти на наступний рік, інфляцію, індексацію, тоді бюджет 2019 року буде менший, аніж у 2018 році. Але ми не врахували, що перше читання буде не останнім, до 15 грудня парламент має прийняти бюджет країни. Але саме перед другим читанням проект бюджету потрапляє на Банкову, в Адміністрацію Президента України, де доводиться "до ладу". Не знаю, якого рішення очікувати, можливо бюджет НСТУ зріжуть ще більше.

Маємо дуже песимістичні прогнози, адже серед політичних еліт, навіть якщо вони диференційовані по силі впливу, у нас немає жодного прихильника, тому що ми їм не корисні, ми не можемо надати їм того, чого вони прагнуть від ЗМІ. З іншого боку, у нас немає зацікавленості людей, тому що у нас недофінансування, ми не зробили того, що мали б показати. "Тому ви нам не потрібні", - кажуть політики, і користуються цим, мовляв, ви ж не зробили... а ми кажемо - ви ж не профінансували. Це замкнуте коли, і вони чудово це використовують.

Будь-який канал Суспільного мовлення є нейтральним за своєю визначеністю. Депутати не визнають цього, їм потрібна лояльність. Якщо ми стаємо лояльними до когось, стаємо ворогом для всіх інших, - так працюють українські медіа. У кулуарах парламенту навіть не приховують, що проти Суспільного мовлення, адже у нас багато розслідувальних проектів, викривальних матеріалів. Вони кажуть: спочатку приберіть їх, потім побачимо. Це просто торгівля тим, що нам не належить, а належить суспільству. У нас є стандарти, за якими ми працюємо.

Прослухати повну версію розмови.