Книга «З архістратигом на щитах» Андрія Ковальова

Книга «З архістратигом на щитах» Андрія Ковальова

Історик Андрій Ковальов презентував свою книгу «З архістратигом на щитах», про бойовий шлях Васильківського коша Вільного козацтва у 1917 – 1921 роках в ефірі Українського радіо.

На Вашій книзі зображено свячений для багатьох українців архангела Михаїла. Це фотографія з кокарди, чи звідки це?
 
Андрій Ковальов: Так, українська кокарда українських воїнів 1917 року, коли почалась розвалюватись армія російської імперії. Українці усвідомили, що вони українці поруч із гаслами незалежності, самостійності, української мови, створення власної армії. До речі, ідеолог створення української армії, засновник клубу імені Полуботка був Микола Міхновський. Він тоді сказав дуже правильні слова: "Самостійна Україна неможлива без власної армії". Перші українські воїни відрізнялися від інших вояків колишньої армії російської імперії тим, що носили такі лицарські щити. На них був зображений архістратиг Михаїл, щит Галицького лева і це був символ єднання українських земель. Над головою архістратига знаходився Тризуб, як державний герб.
 
Щоб розуміти цю епоху, треба розуміти людей цієї епохи, розуміти психологію українського воїна часів української революції. Це були люди виховані на двох головних книжках - це Євангеліє і Кобзар. Тому для них архістратиг Михаїл був символом їхньої християнської віри і символом небесного воїнства. Але і для багатьох хлопців на Київщині - це був символ їхньої землі. Ці хлопці бачили його на печатках, гербах Київської губернії.
 
Мені вдалося розшукати в архівах печатку цього добровольчого батальйону, який я описую у цій книжці. Насправді, у цій книжці я описую маленький відрізок часу: лютий-березнь 1918 року. В лютому 1918 року російські війська окупували Київщину. І те, що ми бачимо зараз на Донбасу, було тут в Києві. Тоді у Василькові  з козаків і старшин колишньої армії імперії був сформований батальйон, який у свій перший бій пішов з голими руками. Вони роззброїли російських окупантів у Калинівці. Здобувши першу зброю, пішли на визволення Фастова, Білої церкви, Боярки і 1 березня 1918 року вони звільнили Київ. На печатці цих воїнів зображений архістратиг Михаїл. Тому і назва книжки «З архістратигом на щитах».
 
 
Послухати повну версію програми
 
Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!