Андрій Магера: Чи хотів би я залишитися працювати у ЦВК, відверто скажу - так

Андрій Магера: Чи хотів би я залишитися працювати у ЦВК, відверто скажу - так

Скоро новообрані члени Центральної виборчої комісії зустрінуться на своєму першому засіданні та приймуть присягу. Після вирішення усіх формальностей, комісія обере собі голову та керуючий склад.

Про досвід роботи в ЦВК розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" член Центральної виборчої комісії з 2004 року, заступник голови з 2007 по 2018 роки Андрій Магера.

З яким настроєм ви йдете з ЦВК?

Андрій Магера: коли мене запитують, чи хотів би я залишитися працювати у ЦВК, відверто скажу - так. Але ж не буває вічної посади і роботи, приходить час, коли сторінка життя має перевернутися.

Досвід, отриманий за 14 років роботи у ЦВК, це впевненість у тому, що Україна розвивається у правовому полі чи ми і далі топчемося на місці?

Андрій Магера: досвід підказує мені про те, що на початку формування самої комісії треба дотримуватися правил, самей цей чинник у майбутньому впливатиме наскільки ЦВК матиме суспільну довіру. На сьогоднішній день призначено 14 членів ЦВК практично з нуля, вони фактично мають нейтральне ставлення з боку суспільства, вони себе ще повинні проявити, дуже важдливо, щоб суспільство оцінило позитивні кроки наступників у разі, якщо вони прийматимуть законні та справедливі рішення, їх треба підтримати. Я хотів би, щоб вони вчилися на наших помилках, а не на своїх власних.

Кажуть, що жодна політична сила в Україні не може змиритися з поразкою. Ми пройшли той шлях, коли політики можуть потиснути один одному руки, цивілізовано передати владу, як це робиться в країнах зрілої демократії?

Андрій Магера: певною мірою це залежить від рівня політичної і правової культури учасників виборів, адже не секрет, що більшість зловживань, які відбуваються на виборчих дільницях - це продукт творчості виборчих штабів кандидатів політичних партій. Цього не вигадують виборці або громадьскі організації...тому важливо те, щоб політики мали рівень правової культури, розуміли, що не можна втручатися у перебіг виборчого процесу у протиправний спосіб, не можна спотворювати результатти народного волевиявлення, разом з тим, якщо окремий кандидат чи партія програли, якщо не змогли завоювати довіру виборців, потрібно знайти всобі силу і мужність визнати свою поразку. Але цього, на жаль, у нас немає, але ми до цього дійдемо, адже Україна - країна молодої демократії, не можна говорити, що процеси незворотні. Потрібна пильна увага громадян, громадських організацій та інших поважних інституцій, які безпосередньо відповідають за проведення виборів в Україні з тим, щоб процеси розвитку нашої країни розвивалися й надалі.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!