Віктор Ющенко: "Найбільша проблема для українців - це складна внутрішня національна єдність"

Віктор Ющенко: "Найбільша проблема для українців - це складна внутрішня національна єдність"

Чому для Росії "боротьба за Україну – це не боротьба за землю, це боротьба за простір"? Чи відбулися українці як політична нація і здатні перемогти агресора міцним українським духом? 
 
Про відродження Української державності своїми думками поділився в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" третій Президент України Віктор Ющенко.
 
 
На фото: третій Президент України Віктор Ющенко
 
З яким настроєм зустрічаєте чергову річницю Незалежності України? 
 
Категорично зустрічаю цю славну дату з оптимізмом, бо ці 27 років - це по суті реалізація українського плану. Хтось каже, що це важкі роки. Я впевнений, що той, хто пам'ятає славні комуністичні 80-ті, скаже, що вони принесли і буде рахувати кожен рік нашої Незалежності, як набагато кращий, набагато різноманітніший від того минулого, в якому ми були. Насправді віковічна мрія не одного десятка поколінь українців мати свою державу - це найбільша наша мрія. І коли ми живемо у власній державі, ми пробуємо навести власний національний порядок. Звісно, що це не просте домашнє завдання. Є багато причин, чому нам вдається все нелегко і непросто. Але 27 річниця - це славна наша дата.
 
Пропаганда історії нашої держави, пропаганда культури, вона допомагає пробудити націю і побудувати успішну державу?
 
Я б тут радив відштовхнутися від розуміння причини, чому ми так сьогодні живемо. Я думаю, що тема починається з того, що ми ще й квазінація. Нація, у якої закріплені деякі високі національні прояви, національні принципи. Але ще є багато речей, де ми знаходимося у серйозному домашньому завданні. І тому найбільша проблема для 45 мільйонів українців - це дуже складна внутрішньо національна єдність. Власне, це початок і з чого розпочинається нація. Нація - це спільнота. Якщо ми сформуємо сильну внутрішньо інтегровану націю, ця нація може вершити гори. Якщо ми 45 мільйонів не приведемо до спільного знаменника, а будемо сперечатися, починаючи від мови, церкви, пам'яті, героїв, культури, звичаїв, традицій, то буде дуже важко. Нація на 90% скріплена внутрішньо.
 
Але дивіться, коли піднімають такі питання, то одразу починають кричати, що це націоналізм.
 
Націоналізм - це сама складна політична категорія. Це категорія, яка найбільше потерпіла змін за останні 150 років, як виник націоналізм. Спочатку він набував таких крайніх форм, зокрема, це зверхність нації конкретної, і до сьогоднішнього розуміння, коли говорячи про націоналізм, ми говоримо про кращий прояв патріотизму. І байдуже про який націоналізм ми говоримо. Тому сьогодні слово "націоналізм" в усьому світі звучить крайнє позитивно. Українське політичне суспільство різноголосе. Але воно не має цільної уяви про те, який лад ми хочемо політичний, у нас постійно йде дискусія про Конституцію. Ми не маємо консенсусу. На порядку денному в нас має бути тема національного осмислення, хто ми є такі. Що ми цільні, що ми походимо з одного коріння, що миє спільнотою.
 
А ми досі живемо за законом про мову Ківалова-Колесніченка.
 
Саме так. Кажуть, яка різниця, якою мовою розмовляти. Дуже велика різниця. З цього починається наша гідність. Якщо ми це ігноруємо, вибачте, ми дуже довго не зможемо вирішити національне питання. Друга точка єдності - національна культура, третя - національна пам'ять, далі - звичаї, традиції, герої. На сьомому місці стоїть ознака національної єдності - територіальна. Якщо ви не забули своєї мови, якщо ви не забули своєї культури, ви не забули суть національного, ви будете спільнотою. А сьогодні ми порізно дивимося на мову, порізно дивимося на нашу церкву.
 
Прослухати повну версію розмови
Останні новини
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та  хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
BRYKULETS: "У мене було багато спроб отримати славу, але прийшла вона тоді, коли я вже цього не хотів"
BRYKULETS: "У мене було багато спроб отримати славу, але прийшла вона тоді, коли я вже цього не хотів"
Українські премʼєри 19-26 квітня: Крихітка & хейтспіч, Roxolana, Саша Чемеров, Molodi, Vitaliia, Kler
Українські премʼєри 19-26 квітня: Крихітка & хейтспіч, Roxolana, Саша Чемеров, Molodi, Vitaliia, Kler
Музичний психолог: Dima Prokopov представив сингл "На крилах"
Музичний психолог: Dima Prokopov представив сингл "На крилах"
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Новини по темі
Міністр Ткаченко — здобутки і провали. Думка Артема Біденка
"Гідна відзнака за гідний вчинок": хто і як видає державні нагороди та чи можна їх забрати назад?
"Якщо хтось захоче пройти через наше Полісся, ми влаштуємо справжнє пекло" ― Віталій Бунечко
Спецпроєкт Українського радіо до Дня Незалежності України. Частина 2. Дипломатія
"Ми знаємо прив’язку росіян до сакральних дат": експерти про те, чого чекати від РФ в День Незалежності