Наталя Прудка: "17 років компанія "Київенерго" викачувала з теплових мереж все, що могла"

Наталя Прудка: "17 років компанія "Київенерго" викачувала з теплових мереж все, що могла"

Компанія "Київенерго" переходить у комунальну власність. Чим це обернеться для киян? Як розірвати борговий зашморг від Ахметова? Свою точку зору з цього питання висловила у програмі Українського радіо "Сьогодні. Ввечері" оглядач із питань енергетики "Главкому" Наталя Прудка.

Наскільки реальна загроза залишитися не тільки без води, а і без електроенергії?

Наталя Прудка: Без води залишилася третина киян, бо "Нафтогаз" відмовився постачати газ малим котельням і 3 тисячі будинків - без гарячої води. А ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 постачають гарячою водою і теплом вже 70 відсотків киян. Поки що на один місяць закупили газ у компанії Коломойського, а що буде далі - ніхто не знає, тому що цей газ більш дорогий, ніж від "Нафтогазу", який повинен постачати газ населенню за більш низькою ціною. Нічого не зрозуміло, що буде далі, тому що судові позови тривають і якісь інстанції, скоріш за все, змусять нову структуру - "Київтеплоенерго" - взяти на себе борги попереднього постачальника цих послуг - компанії "Київенерго".

А там ще різниця у тих боргах, тому що компанії по-різному їх оцінюють і різниця в один мільярд - значна сума. Але чи в цьому лише проблема, щоб новостворене підприємство взяло на себе ці борги?

Наталя Прудка: Звичайно, не лише в цьому. Закон в принципі зобов'язує, що компанія, якій передані активи, повинна взяти на себе і ці борги. Але сума цих боргів - мільярд - і це не випадково. НАК "Нафтогаз України" також порушує закони. Торік був ухвалений закон про реструктуризацію боргів і вже не повинні були накладати штрафні санкції на компанію за борги, а "Нафтогаз" продовжував це робити і тому накопичилася ця різниця.

Чи можлива в принципі мирова угода?

Наталя Прудка: Я думаю, що врешті-решт після цієї судової тяганини на якійсь інстанції домовляться і заберуть ці борги. 17 років компанія "Київенерго" викачувала з теплових мереж все, що могла викачувати і не вкладала кошти в модернізацію мереж. І тепер це господарство прийшло в такий занепад, що приносить нам от такі результати. А в принципі домовляться, можливо навіть спишуть ці борги в майбутньому.

 

Прослухати повну версію програми