Василь Воскобойник: потрібно розуміти різницю між офіційним і нелегальним працевлаштуванням за кордоном

Василь Воскобойник: потрібно розуміти різницю між офіційним і нелегальним працевлаштуванням за кордоном

До 9 мільйонів українців щороку виїжджають за кордон на сезонні роботи. Постійно щороку за кордоном працюють 3 мільйони 200 тисяч українських громадян. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" ситуацію з працевлаштуванням за кордоном прокоментував президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Чим приваблює нелегальна робота за кордоном, тенденції сезонної міграції?

На мою думку, пан міністр припустився помилки, бо загалом ми у своїй практиці спираємось на дані МЗС України, яке стверджує, що за кордоном перебувають близько п'яти мільйонів українців і частина з них працюють. Можливо, міністр помилився, бо в нас немає стільки людей працездатного віку, щоб 9 мільйонів людей постійно виїжджали навіть на сезонну роботу. Тому цифри міністра перевищені разів у два. Погоджуюсь з міністром, що за кордоном постійно працюють близько 2 мільйонів 200 тисяч людей. Вони більшою мірою розподілені між Росією та Польщею. У Польщі працюють близько 1,5 мільйона українців, а в Росії досі працюють близько 500 тисяч українців. Інші українці переважно працюють у країнах Європейського Союзу, деяка частина працює на теренах СНД.

Які небезпеки чатують на укранців у пошуках роботи за кордоном?

Хочу наголосити на самій головній проблемі - неофіційна робота за кордоном. Опираючись на соціологічні дослідження, 61% українців, які за останні п'ять років хоча б один раз працювали за кордоном,  працювали саме неофіційно. Потрібно розуміти, що сама головна різниця між офіційним і неофіційним працевлаштуванням полягає у тому, що людина, яка працює неофіційно, дійсно сама добровільно викидає себе з умов не те, що навіть легальності, а звичайного захисту. Якщо щось з вами трапиться за кордоном, ніхто вам не допоможе взагалі. Вас депортують, залишитесь із втраченим здоров'ям. Те ж саме відбувається і в Україні, якщо ви працюєте неофіційно.  Якщо у вас є можливість попрацювати за кордоном, то це треба робити виключно офіційно. Інакше ті кошти, які ви розраховуєте заробити (а ви працюєте неофіційно), вам можуть і не заплатити. Ви можете і не заробити грошей, а заробити велику купу проблем. Це головне.

Обман українців щодо роботи за кордоном починається ще в Україні.

Мене запрошено як радника голови Державної служби зайнятості України. Ми зараз напрацьовуємо ті заходи, які дійсно зможуть допомогти українцям правильно обрати свій шлях, - працювати чи не працювати, легально чи нелегально. Кожна людина в Україні повинна знати що саме відбувається. Зараз держава вже розуміє, що вона не може залишитися обабіч тих процесів, які відбуваються. Відносно інформації, яка буде доноситися до людей в якості соціальної реклами (хоч я проти реклами, бо є більш дієві шляхи),  ми будемо в цьому напрямку працювати.

На жаль, ми не розуміємо скільки зараз людей живе в Україні. Останній перепис населення був у 2001 році. Цифри міністра Андрія Рева про працюючих українців за кордоном є дуже приблизними. Міністр спирається на дані тих держав, де працюють українці. Є оцінка навіть тіньового сектору, де працюють люди.

Створити певний соціальний орган щодо працюючих українців за кордоном можна, але він потребуватиме фінансування. Це ляже нам плечі платників податків. А чи буде він працювати? Чи буде він дійсно захищати українців? Я вважаю, що потрібно використовувати ті можливості, які зараз є в державі, бо в нас достатня кількість держслужбовців. Навіщо продукувати знову збільшення бюрократичної системи?  Це не той шлях, що може дозволити собі Україна, коли наслідки економічної кризи 2014 - 2015 років ще не подолані.  Я думаю, що треба працювати на тих резервах і можливостях, які є зараз у державі.

Останні новини
BRYKULETS: "У мене було багато спроб отримати славу, але прийшла вона тоді, коли я вже цього не хотів"
BRYKULETS: "У мене було багато спроб отримати славу, але прийшла вона тоді, коли я вже цього не хотів"
Українські премʼєри 19-26 квітня: Крихітка & хейтспіч, Roxolana, Саша Чемеров, Molodi, Vitaliia, Kler
Українські премʼєри 19-26 квітня: Крихітка & хейтспіч, Roxolana, Саша Чемеров, Molodi, Vitaliia, Kler
Музичний психолог: Dima Prokopov представив сингл "На крилах"
Музичний психолог: Dima Prokopov представив сингл "На крилах"
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Новини по темі
700 тисяч працевлаштованих у Польщі українців сплатили вже 2 млрд страхових внесків ― Зварич
Чим довше триватиме війна, тим менше українців повернеться з-за кордону — демограф
Нині державі треба думати, як мотивувати українців повертатися — Ольга Айвазовська
8,2 млн людей виїхали з України внаслідок війни — Олена Шуляк
Коли Червона армія звільняла Україну від гітлерівців, кожен третій її боєць був українцем — історик