Міграція - проблема №1 в США і ЄС

Міграція - проблема №1 в США і ЄС

Міграція стала проблемою №1 в США і ЄС. Трамп опинився під ударом, а ЄС - в кризі. Чи похитне суперечка щодо долі мігрантів монолітність ЄС? Гість програми Українського радіо "Міжнародний контекст" - Віктор Константинов, доцент Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

Німецький зріз проблеми такий, що Гофер представляє у нинішній владі Християнський соціальний союз, позиції якого міцні в Баварії від 1957 року. За 4 місяці в Баварії будуть вибори і на хвилі антиміграційної риторики у ХСС постає головний такий опонент - "Альтернатива для Німеччини" - партія, що використовує антиміграційні гасла. Якщо Гоффер програє в антиміграційній боротьбі Меркель, то програє і його партія. З іншого боку, якщо Меркель програє, це коштуватиме їй посади канцлера. Ви погоджуєтеся з такими прогнозами і чи є вихід з цієї ситуації?

Частково так, тут може перебільшення в тому, що в Баварії можуть прийти до влади представники "Альтернативи для Німеччини", але посунути чинну владу вони все ж таки не зможуть. Ситуація дещо складніше для Баварії - це і матеріальна проблема - Баварія головний донор бюджету об'днаної Німеччини і тому вона несе витрати об'єктивно на підтримку цієї міграційної політики більше, ніж будь-яка інша земля, але це і своєрідне відображення того, що в Європейському Союзі відбувається в цілому. В цьому плані німецьку кризу слід сприймати не як суто німецьку вінутрішньо-політичну - позбутися канцлера можуть не тільки через це, там ціла купа проблем, а сприймати, як відображення тої кризи, яка в ЄС взагалі відбувається. Те, що популісти вже кілька років вдало грають на міграційній проблемі - це лише каталізатор цього процесу.

Меркель вважає, що європейське право має переважати над національним. Постає розкол між країнами, які закликають до переваги європейського права над національним і країнами, які вважають, що голос національних урядів має бути чути гучніше. Наскільки це може мати серйозні наслідки для ЄС?

Це може мати серйозні наслідки, ця проблема трошки в іншому. Ми звикли називати всі ці прізвища і говорити, що це друзі Путіна, погані хлопці, але насправді ми може навмисно, може випадково забуваємо, що і таж Литва, і та ж Латвія є серед держав, які не хочуть міграції, і Польща, яка нам поки що не така ворожа, як Угорщина, тим не менше теж проти міграції. Тут проблема більша. ЄС - це все ж таки об'єднання дуже раціональне. Воно створювалося для того, щоб робити своїх членів заможнішими, більш успішними, ефективними. В багатьох країнах, навіть там, де поки що гучно не говорять про проблему міграції, останнім часом є все більше сумнівів, що воно є ефективним.  

Від чого така ситуація? Бюджети ростуть, люди багатшають, чого їм бракує?

Країни так, стають заможнішими, але і тут не так все просто. Далеко не завжди стають заможнішими люди. Часто ці гроші накопичуються за рахунок великого капіталу, який стає все багатшим і більш транснаціональним. Але проблема ще й в тому, що останні 2 десятки років ЄС все більше політичне об'єднання, а не тільки економічне, як воно було до того. І чим більше політики, яка не пов'язана з економікою, тим складніші ці взаємини.