Володимир Холоша: Наскільки небезпечні наслідки пожежі в Чорнобильській зоні?

Володимир Холоша: Наскільки небезпечні наслідки пожежі в Чорнобильській зоні?

У зоні відчуження ЧАЕС залишилося два осередки тління.  Прес-служба ДСНС у Київській області повідомляє: "Станом на 17-ту годину 6 червня у зоні відчуження та безумовного відселення тривають заходи щодо ліквідації окремих осередків пожежі на загальній площі близько двох гектарів. Ситуація контрольована, відкритого вогню немає, спостерігається тління двох осередків підстилки, трави, повалених дерев та пеньків".

Нагадаємо: 5 червня в зоні ЧАЕС сталося загорання трави з подальшим розповсюдженням пожежі в лісовий масив на площі близько 10 гектарів.

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" ситуацію коментував Володимир Холоша - колишній голова Державного агенства України з управління зоною відчуження (2010-2014 років).

Що відбувається неподалік Чорнобиля? Наскільки небезпечними є наслідки пожежі,  яка спалахнула 5 червня в Чорнобильській зоні?

"На мій погляд ситуація стандартна. У пожежонебезпечний період такі випадки трапляються. Не такі, звичайно, великі осередки, але трапляються. Звичайно, це ситуація, яка пов'язана з локальним переміщенням, у тому числі, повітряних мас. І треба розуміти, що впливу за межами відчуження практично ніякого немає. Коли трапляється пожежа, то, звичайно, відбувається підвищення радіактивного вмісту у повітрі, що згодом переноситься. Але, як правило, з огляду на дослідження, зокрема й іноземних учених, вплив є в межах до десяти кілометрів. Причому концентрація навіть в осередках пожеж залежить від того, де ця пожежа підстилки відбувається.

Перше, що я хочу сказати, для людей, які проживають за межами відчуження, вплив цієї пожежі не повинен відчуватись".  
   
Люди, зокрема, у фейсбуці, писали про те, що відбувається. Розпочалась паніка ще 5 червня. 6 червня ми отримали заяви, що все в межах норми. Але у соцмережах  люди пишуть про недовіру офіційним заявам. З чим це пов'язано? Як Ви свого часу такі спалахи паніки заспокоювали?

"Люди чому не вірять офіційним заявам? Бо вони пам'ятають аварію на ЧАЕС за часів СРСР, масштаби якої довго замовчувались.  І тоді не було вжито достатніх заходів для безпеки людей. По-перше, людям властиво не вірити офіційним ЗМІ. А по-друге, є ще  такий момент, що люди швидше вірять у погане, ніж у добре. Така властивість людської натури.

Є веб-сайт ЧАЕС, на якому дані про мікрорентгени на годину подані, і з ними можна ознайомитися. Є офіційна інформація МНС України. Для того, щоб приймати людям рішення, є  достатньо багато джерел".

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Бурейко, який надав  коментар "Українській газеті" сказав, що "чорнобильські ліси заражені радіонуклідами. Інакше там би людей не виселяли, не припиняли б там господарської діяльності. Пожежа, яка спалахнула в зоні відчуження, небезпечна тим, що існує загроза повторного зараження території України і сусідньої Білорусі".  

"По-перше, в даному випадку ліс не горів, а горіла підстилка. Звичайно, якийсь перенос радіонуклідів відбувається. Але впливу на населення України не може бути".

Що і хто може спричинити небезпеку у зоні ЧАЕС? Самосели, сталкери, чи там працюють зловмисники, чи це спеціально робиться, щоб посіяти паніку серед населення?

"Причини нинішньої ситуації повинні розслідувати відповідні служби. Але, як правило, перелічені фактори можуть бути причиною. Коли у зоні відчуження відвідують могили, буває необережне поводження з вогнем. Не треба виключати і підпал".

Останні новини
Леонід Фінберг про "1000 і одну книжку", філософський словник і кота Бучика
Леонід Фінберг про "1000 і одну книжку", філософський словник і кота Бучика
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
Суспільне стартувало не "з нуля", а з величезного "мінусу" — Розкладай
Суспільне стартувало не "з нуля", а з величезного "мінусу" — Розкладай
"Вакцинуйте своїх тварин раз на рік". Поради експерта — як вберегтися від сказу
"Вакцинуйте своїх тварин раз на рік". Поради експерта — як вберегтися від сказу
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Новини по темі
Протягом минулої зими в Україні сталося 800 випадків отруєння чадним газом — Богданова
Україна може постраждати через пожежу на нафтопроводі "Дружба", але на Росію чекають страшніші наслідки — експерт
Пєсков: Пожежа на нафтобазі в Бєлгороді не створює сприятливих умов для переговорів
10 найрезонансніших катастроф 2021, які сталися в Україні: причини та наслідки
Мати вогнегасник та не псувати систему протипожежного захисту: як українцям захиститися від пожеж? Поради від експерта