У Китаї представили новий суперкомп'ютер

У Китаї представили новий суперкомп'ютер

Тяньцзіньський національний суперкомп'ютерний центр представив на Всесвітньому інтелектуальному конгресі, що проходить в місті Тяньцзіні, прототип суперкомп'ютера.

Пристрій під назвою "Тяньхе-3" здатний виконувати до 1 квінтильйона операцій в секунду, повідомляє НВ.

Це перша офіційна презентація даного прототипу. Очікується, що новий суперкомп'ютер зіграє важливу роль у вирішенні таких глобальних проблем, як енергетична криза, медицина і зміна клімату.

Зокрема, цю супермашину планується використовувати в генній інженерії при аналізі білків. Таким чином, нас можуть чекати нові відкриття в галузі медицини. Також "Тяньхе-3" зможе детально моделювати землетруси

Інженер Національного суперкомп'ютерного центру в Тяньцзіні Чжан Тін, повідомляла раніше, що обчислювальна здатність суперкомп'ютера нового покоління в 200 разів перевищить потужність першого в країні суперкомп'ютера Тяньхе-1 з продуктивністю квадрильйон обчислень в секунду.

Як запевняють інженери, новий суперкомп'ютер отримає основний чіп, автономну операційну систему і автономне операційне обчислювальне середовище власної китайської розробки, що повинно підвищити привабливість "китайських інновацій".

Влітку 2017 року НВ повідомляло, що серед 500 найпотужніших обчислювальних пристроїв в світі - 202 китайських і тільки 143 американських. При цьому китайські суперкомп'ютери Sunway Taihulight і Tianhe-2 в четвертий раз поспіль зайняли першу і другу позиції в списку.