Джина Гаспел очолила ЦРУ

Джина Гаспел очолила ЦРУ

Верхня палата американського Конгресу в четвер більшістю голосів затвердила кандидатуру Джини Гаспел на посаду директора Центрального розвідувального управління.

Таким чином, ЦРУ вперше за роки його існування очолить жінка, передає кореспондент Укрінформу.

Під час голосування "за" кандидатуру Джини Гаспел висловилися 54 сенатори зі 100-мандатної верхньої палати Конгресу, 45 не підтримали її.

Напередодні Комітет з питань розвідки Сенату США після слухань Гаспел у зв'язку із затвердженням на посаді, рекомендував ухвалити її на загальному голосуванні. Висуванка президента Трампа отримала навіть підтримку серед демократів попри різку критику на її адресу, пов'язану з причетністю до знищення доказів про тортури, які проводились у ЦРУ.

При цьому, голова розвідувального комітету сенатор-республіканець Річард Берр назвав Гаспел "найбільш кваліфікованою людиною, яку президент може обрати для керування ЦРУ". А його заступник, представник Демократичної партії Марк Уорнер звернув увагу, що "як директор ЦРУ Джина Гаспел буде першим оперативним офіцером протягом понад п'яти десятиліть на чолі ЦРУ".

За процедурою, нового кандидата на посаду глави розвідувального відомства США має затвердити президент Трамп, а сама вона повинна скласти присягу перед тим, як очолити відомство. Очікується, що ці формальності будуть проведені ближчим часом.