План з деокупації Донбасу буде готовий влітку

План з деокупації Донбасу буде готовий влітку

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про початок роботи над планом заходів із повернення під контроль України тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Про це повідомляє НВ.

"Він буде охоплювати дві частини: підготовчу та практичну. Основна мета плану - звільнення тимчасово окупованих територій, відновлення конституційного ладу України, захист прав і свобод наших громадян", - цитує його заяву прес-служба МВС.

За його словами, план з деокупації Донбасу буде готовий вже влітку.

Радник міністра Іван Варченко додав, у документі врахують всі виклики та загрози на тимчасово окупованих територіях, зокрема, кримінального, соціально-економічного характеру, пов’язані з веденням бойових дій, інформаційні, культурні та політичні.

Нагадаємо, що раніше голова МВС Арсен Аваков заявив про підготовку кількох варіантів розвитку сценарію на сході України, у тому числі й повернення контролю над Донбасом силами поліції та миротворців, а не військовими.

На початку року  Верховна Рада ухвалила закон про реінтеграцію Донбасу. У законі, зокрема, Росія визначена країною-агресором і вводиться право України на самооборону, а території окремих районів Донецької та Луганської областей визнані окупованими. Закон також розширює можливості ЗСУ та інших військових формувань.