Ракета-носій Falcon Heavy виведе на орбіту Землі атомний годинник NASA

Ракета-носій Falcon Heavy виведе на орбіту Землі атомний годинник NASA

Другий запуск надважкої ракети-носія Falcon Heavy виведе на позаземну орбіту атомний годинник за замовленням NASA, що дозволить космічну навігацію. Новий атомний годинник від NASA здатний працювати мільярди років

Про це повідомляє Голос Америки.

Ракета Falcon Heavy здатна вивести в космос 64 тони вантажу, далеко за межі земної орбіти. Наступний запуск запланований на червень. На борту буде годинник, якій забезпечить космічну навігацію, а значить зробить польоти простішими. Так звані Deep Space Atomic Clock (DSAC) набагато менше, ніж пов'язані з Землею атомні годинники, набагато точніше інших і більш стійкі до навантажень і космічних подорожей, ніж будь-які годинники, коли-небудь створені. Згідно з заявою NASA, очікується, що впродовж дня очікується втратити не більше 2 наносекунд (2 мільярди в секунду).

В електронному листі Ендрю Гуда, представника лабораторії реактивного руху, кажуть, що перший DSAC відправиться з другим запуском Falcon Heavy, який запланований на червень. Атомний годинник - потужний прилад вимірювання часу, який коли-небудь створювали люди. Годинники працюють, спостерігаючи за атомами, наприклад, по випромінюванню в космосі, за зміною випромінювання світла і кольору, тощо. Такі атомні годинники на Землі можуть працювати мільярди років. Після запуску DSAC буде здійснюватися тестування близько року, щоб перевірити продуктивність апарату.

Нагадаємо, в ніч на 7 лютого SpaceX провела перший запуск ракети-носія Falcon Heavy з мису Канаверал у Флориді, два з трьох прискорювачів першого ступеня успішно одночасно приземлилися на посадкові майданчики.