Угоду про асоціацію з ЄС Україна виконала трохи більше як на 40% (аудіо)

Угоду про асоціацію з  ЄС Україна виконала трохи більше як на 40% (аудіо)

Такі дані сьогодні у Києві оприлюднила Віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе, презентуючи звіт про результати реалізації Угоди.

Нагадаємо, документ був підписаний двома частинами - політичною і економічною - у 2014 році. Зокрема, він створює для бізнесу можливості виходу на європейські ринки.

Чому угода й досі не запрацювала на повну силу, - дізнавалася Тетяна Власенко.

Аби Україна могла скористатися усіма перевагами укладеної з Європейським Союзом угоди про асоціацію, потрібно ще виконати так зване "домашнє завдання". Україна має привестИ своє законодавство до європейських стандартів і паралельно здійснювати реформи - втілювати у життя законодавчі напрацювання, розповідає віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе. Каже, певні успіхи на цьому шляху є. Зокрема, ухвалено закони щодо безпечності харчових продуктів, запроваджено європейські правила для ведення фінансової звітності підприємств. Та нині, за її словами, не зроблено й половини з необхідного.

Чому парламент опинився в аутсайдерах із виконання дорожньої євроінтеграційної карти, - пояснює перший заступник голови Верховної ради Ірина Геращенко.

Більш оптимістично, ніж українські колеги, каже, оцінює поступ України у реалізації Угоди, голова Представництва Європейського Союзу в Україні Х"юг Мінгареллі.

Робити більше українській владі заважає відсутність політичної волі, каже експерт Платформи громадянського суспільства Україна- ЄС Зоряна Нищук.

Угода ж про асоціацію, у рамках якої запроваджено вільну економічну зону з країнами Євросоюзу, - це потужний стимул для розвитку української економіки, каже Зоряна Нищук. Що більше український бізнес продаватиме своєї продукції за кордон, то більше податків отримає державна скарбниця. Аби успішно торгувати  на міжнародних ринках, українські підприємці змушені будуть переорієнтовувати своє виробництво на європейські стандарти, а отже поліпшувати якість своїх товарів. І, за словами Зоряни Нищук, зрушення у цьому напрямку є".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!