В Ісландії майнінг біткойнів може призвести до нестачі електрики

В Ісландії майнінг біткойнів може призвести до нестачі електрики

Майнінг біткойнів в Ісландії увійшов у стадію експоненціального зростання, і на цю діяльність йде все більше і більше енергетичних ресурсів країни.

Про це заявив директор з розвитку бізнесу місцевої енергетичної компанії Hitaveita Sudurnesja Йоханн Сноррі Сігурбергссон, повідомляють Фінанси.

За його прогнозом, в цьому році споживання електроенергії центрами майнінгу біткойнів подвоїться і складе близько 100 МВт. Це більше, ніж споживає все населення острова, що становить всього близько 340 тисяч осіб.

В останні роки в країні відкривається все більше центрів з переробки інформації, власників яких привертає екологічно чиста репутація країни. Майже 100% електроенергії Ісландії надходить з відновлюваних джерел.

“Зараз ми бачимо, я б сказав, експонентне зростання в тому, що стосується споживання електроенергії центрами з переробки інформації”, – сказав Сігурбергссон.

За його оцінками, в 2018 році цим центрам знадобиться 840 гВт-год електроенергії для комп’ютерів і систем охолодження. Все населення країни споживає близько 700 гВт-год.

“Я не думаю, що цей процес незабаром сповільниться, – відзначає Й.С.Сігурбергссон. – Мені постійно телефонують, або просто сюди приїжджають потенційні інвестори та представники компаній, які збираються відкрити такі центри”. “Якщо всі ці проекти будуть реалізовані, у нас не вистачить електроенергії”, – сказав він.

В цьому році в Ісландії почне роботу проект Moonlite – це великий центр обробки інформації, де можна займатися майнінгом різних криптовалют. На першій стадії йому знадобиться 15 МВт. Однак не всі впевнені, що індустрія майнінгу піде на користь Ісландії.