Родичі загиблих виграли суд в США проти Гіркіна

Родичі загиблих виграли суд в США проти Гіркіна

Родичі жертв катастрофи рейсу MH17 виграли справу в суді США, що дає їм право на компенсацію у 400 мільйонів доларів.

Про це повідомляє Тиждень.

Позов був поданий членами сімей 25 жертв катастрофи MH17, 10 з яких є громадянами Нідерландів. Справу порушили проти лідера проросійських сепаратистів Ігоря Гіркіна.

Американський суддя виніс вердикт 21 грудня. Суд постановив, що сумарна компенсація родичам жертв трагедії має скласти 400 мільйонів доларів – по 20 мільйонів доларів кожному.

Крім того, в повідомленні ідеться, що шанс справді отримати компенсації "дорівнює нулю", адже Гіркін в суд не з'явився, за домашньою адресою в Москві його не знайшли.

Адвокати родичів жертв авіакатастрофи мають намір заарештувати майно Гіркіна. Втім, його може бути недостатньо, щоб виплатити сотні мільйонів доларів.

Нагадаємо, Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий бойовиками на сході України 17 липня 2014 року. На борту перебувало 298 осіб, з них 196 – громадяни Нідерландів. В авіакатастрофі не вижив ніхто. Слідство встановило, що літак  був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу "Бук", який виробляли в СРСР, а нині виробляють у Росії.

28 вересня 2016 року в Нідерландах Спільна слідча група, в яку входить Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди і Україна, оголосила, що літак Малайзійських авіаліній рейсу MH17 було збито 17 липня 2014 із ЗРК "Бук", який був привезений з території Росії. Розслідування також встановило, що літак було збито саме ракетою типу 9М38, яка є на озброєнні модифікації російського ЗРК "Бук". Міжнародне слідство також зазначило, що пуск ракети було здійснено з території, яку не контролювали Збройні сили України.