Україні загрожують епідемії поліомієліту, кору та дифтерії

Україні загрожують епідемії поліомієліту, кору та дифтерії

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, в 2015 році в глобальних масштабах 19,4 мільйона дітей грудного віку не були охоплені імунізацією.

Про це повідомляють Українські новини.

Понад 60% цих дітей живуть в 10 країнах: Анголі, Демократичній Республіці Конго, Індії, Індонезії, Іраку, Нігерії, Пакистані, Україні, Філіппінах та Ефіопії.

МОЗ України вже заявив, що в країні спалах кору. Медики попереджають, що наступною може стати дифтерія, поліомієліт та інші небезпечні інфекції. Українців вже прищеплюють від 10 небезпечних захворювань: від гепатиту Б, туберкульозу, правця, кашлюку, паротиту, кору, краснухи, поліомієліту, дифтерії, гемофільної інфекції. Останню вакцинацію роблять у 16 років. Потім дорослі повинні проводити ревакцинацію кожні 10 років від дифтерії і правця.

Зниження на 5% кількості вакцинованих дітей від двох до 11 років протягом року призводить до триразового збільшення випадків захворюваності на кір та бюджетних витрат на лікування в розмірі 2,1 мільйона доларів.

Рівень вакцинації в країні почав падати з 2008 року. Тоді після щеплення від краснухи і кору помер 17-річний Антон Тищенко. Через це по всій країні зупинили вакцинацію. Після скандалу вісім мільйонів доз вакцини знищили, хоча МОЗ не визнав її небезпечними. В наступні роки все більше батьків почали відмовлятися від вакцинації. А в Україні почалися проблеми із закупівлями вакцин.

За станом на 1 грудня 2017-го вакцинацією проти поліомієліту було охоплено менше 50% дітей до одного року, проти кашлюку, дифтерії, правця – також менше 50%, по БЦЖ – 75%, а проти гепатиту В – 50%.

За рівнем вакцинації Україна опинилася в одному ряду з Центральноафриканською Республікою, Чадом, Екваторіальною Гвінеєю, Нігерією, Сомалі, Південним Суданом і Сирією, наголошується в статистиці ООН.

Від кору українці почали вакцинувати своїх дітей після випадків смертей від хвороби. Зараз вакцини є у всіх регіонах, стверджує в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. "Вакцина в регіонах є. Невже ми повинні очікувати спалахів інших хвороб, щоб поліпшити охоплення вакцинацією?", – наголосила Супрун.

За словами імунолога Вадима Коцаренко, українці не вакцинуються через міграцію. Переміщаючись по країні, пацієнти залишаються прикріпленими за медичною установою за місцем прописки. Друга причина – слабка санітарна освіченість. У кращому випадку, нагадати про вакцинації можуть при прийомі на роботу. Але зазвичай про щеплення згадують, коли наступають на іржавий цвях, зазначає лікар.

"Періодично спалахи дифтерії серед дорослого населення є, і хвороба проходить значно складніше, ніж у дітей. На жаль, це результат пропущених щеплень у дитинстві та ігнорування ревакцинації. За столбняку також є випадки. Після контакту зі столбняковой паличкою ризик захворіти у людини без щеплення значно більше.  Ревакцинуватися потрібно, тому що це особливо небезпечні інфекції – дуже високий ризик смерті", – додав Вадим Коцаренко.