У Римі вручено нагороди за жертовність і гуманізм

У Римі вручено нагороди за жертовність і гуманізм

Українська письменниця Оксана Забужко і медик-волонтер Яна Зінкевич отримали у Римі відзнаки Блаженного Священномученика Омеляна Ковча за особистий приклад жертовності та гуманізм.

Церемонія вручення відзнаки відбулася у римському соборі святої Софії УГКЦ, повідомляє Укрінформ.

"Щорічна відзнака вручається всьоме. Цього року її лауреатами, крім українок Забужко і Зінкевич, стали німецька благодійниця Бригітта Вебер, американський історик Тімоті Снайдер і колишній посол Євросоюзу в Україні, голова Представництва ЄС у Ватикані Ян Томбінський. Усі кандидати - збірний образ священномученика Омеляна. Це правда про Україну, яка є в поезії Оксани Забужко, інтелектуальній чесності історика Тімоті Снайдера, допомозі та жертовності Яни Зінкевич, братській допомозі та розумінні Яна Томбінського, щедрості Бригітти Вебер. Їх усіх об'єднав Омелян Ковч", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, відзнаку імені Омеляна Ковча, греко-католицького священика, який в часи Другої світової рятував євреїв, за що був ув’язнений і загинув у концтаборі "Майданек", щорічно вручають за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки у служінні людині та задля примирення і порозуміння між народами. Комітет із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча було засновано у 2010 році.