НБУ: Уряд погарячкував, відпустивши ціни на харчі

НБУ: Уряд погарячкував, відпустивши ціни на харчі

Рішення Кабінету міністрів, яким було скасовано регулювання цін на продукти харчування, було передчасним і специфічно вплинуло на підвищення темпів інфляції в країні поза об'єктивними процесами, що відбуваються в економіці.

Про це заявив екс-міністр економіки, голова Ради Національного банку Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook.

"Аналізуючи наслідки рішення Уряду про скасування регулювання цін на продукти харчування, вважаю його передчасним, оскільки в умовах монополізованої економіки України воно призвело до підвищення темпів інфляції. Вважаю за доцільне відновлення роботи Державної цінової адміністрації, яка на етапі переходу економіки України від рецесії до зростання здійснювала б контроль за ціноутворенням", - наголосив Данилишин.

Він зазначив, що через збільшення витрат виробники змушені піднімати відпускні ціни. Це транслюється в ціни роздрібні. Тобто, ключовим фактором динаміки споживчих цін є нині збільшення собівартості продукції.

Сильний вплив на зростання споживчих цін мають також фактори, які не підконтрольні НБУ. Але саме через ці фактори НБУ був змушений у жовтні підвищити облікову ставку. Данилишин наголосив, що в Україні потрібно здійснювати політику, спрямовану на збільшення конкуренції, реформування житлово-комунальної сфери з метою запобігання зростанню тарифів, що не обумовлені підвищенням якості послуг, структурну перебудову економіки з метою зниження її залежності від зовнішніх ринків.

Нагадаємо, 1 липня 2017 року набула чинності постанова Кабінету міністрів України про скасування державного регулювання цін на продукти харчування. Виробників позбавили обов'язку декларувати ціни на продовольчу продукцію та обгрунтовувати Держспоживслужбі необхідність зміни цих цін.