Європарламент вимагає припинити репресії в Криму (Аудіо)

Європарламент вимагає припинити репресії в Криму (Аудіо)

Сьогодні Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій засудив окупаційний російський режим у Криму за порушення прав людини.

Законодавчий орган ЄС також вимагає від Москви припинити репресії проти представників кримськотатарського народу та українців у Криму і закликає до негайного звільнення всіх незаконно ув’язнених російською владою українських політичних заручників. Авторами резолюції є депутати п’яти політичних груп,які становлять у законодавчому органі ЄС ліберально-демократичну більшість.

Про зміст резолюції розповідає кореспондент у Євросоюзі Андрій Лавренюк:

"У резолюції Європарламент засуджує вироки Ільмі Умерову, Ахтему Чийгозу та журналісту Миколі Семені.  Окрім цього,  суворо засуджуються вироки, винесені проти інших лідерів та активістів кримськотатарської спільноти, а також українських громадян, які незаконно ув’язнені в Криму та на російській території, зокрема, й стосовно Романа Сущенка, та міститься вимога негайного звільнення їх.

Депутати не визнають дискримінаційної політики, яку веде так звана "російська влада" у Криму, зокрема щодо корінного кримськотатарського населення та всіх, хто виступає проти російської анексії.

Ще одним порушенням прав кримських татар є заборона Меджлісу та визнання його екстремістською організацією.

Європарламент закликає міжнародні організації у сфері прав людини, в тому числі ООН, ОБСЄ та Раду Європи забезпечити доступ на територію Кримського півострова для моніторингу ситуації у сфері дотримання прав людини.

У резолюції вітається ініціатива України щодо залучення Генеральної асамблеї ООН для вирішення цього питання. Європарламент також наголошує, що проти осіб, причетних до грубого порушення  прав людини у Криму, мають бути застосовані додаткові міжнародні санкції.

У документі висловлюється підтримка суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України. Водночас Європарламент занепокоєний тривалою масштабною мілітаризацією Кримського півострова Росією, що загрожує регіональній та загальноєвропейській безпеці".

Андрій Лавренюк, Укрінформ, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!