У Польщі триває судова реформа (Аудіо)

У Польщі триває судова реформа (Аудіо)

У Польщі триває судова реформа. Сьогодні на розгляд польського Сейму надійшли  ініційовані президентом країни  Анджеем Дудою зміни до законопроектів щодо судочинства.

З подробицями наш кореспондент у Варшаві Андрій Хоменко:

"Польський президент оголосив про скасування внесених поправок після того, як стало зрозуміло, що в парламенті не набереться  більшості голосів для внесення змін у Конституцію. Напередодні Анджей Дуда представив власні законопроекти про Верховний суд і Державну раду судочинства замість тих, що пропонувала правляча партія "Право і справедливість" і які він ветував під тиском вуличних маніфестацій у липні.

Запропоновані Дудою поправки вимагали внесення змін до Конституції через парламент і передбачали, зокрема,  що президент зможе втрутитися, якщо законодавці  упродовж встановленого терміну  не визначаться з кандидатами. Окрім цього глава держави заявив, що пенсійний вік для суддів Верховного суду має бути встановлений на рівні 65 років, і що саме глава держави має вирішувати , чи можуть вони працювати довше.

Консультації польського президента з депутатами правлячої партії Ярослава Качинського та опозицією   завершились критикою його напрацювання. Лідери опозиційних сил, зокрема партія Громадянська Платформа, взагалі вважають, що і президент Анджей Дуда і партія Право і Справедливість , якщо вони хочуть дискутувати про зміни до Конституції, матимуть можливість це зробити перед Державним Трибуналом за порушення чинного Основного закону.

Увечері, 26 вересня, як повідомив речник президента Дуди Кшишитоф Лапінський, президентські проекти законів про Верховний суд і Державну раду судочинства надійшли на розгляд до Сейму. Зокрема, у проекті про Верховний суд керівник держави пропонує створити дві нові палати: Палату Надзвичайного контролю та Палату Громадянських справ. Серед нових пропозицій президента і впровадження установи надзвичайної скарги, завдяки якій можна буде піддати під сумнів правомочний, але несправедливий вирок суду".

Андрій Хоменко з Варшави для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!