Статус "негромадян" хочуть відмінити у Латвії (Аудіо)

Статус "негромадян" хочуть відмінити у Латвії (Аудіо)

У Латвії хочуть відмовитись від статусу "негромадян". Цими днями Президент країни Раймонд Вейоніс виступив з ініціативою про надання латвійського громадянства новонародженим дітям, батьки яких є "негромадянами" країни. Однак  латвійський  парламент відхилив законопроект.

З подробицями наш кореспондент у Ризі Володимир Строй:

"Негромадяни - це жителі Латвії, які не мають громадянства жодної країни. На сьогодні кількість негромадян у Латвії сягає 11,4% населення країни.

Навколо проблеми негромадян постійно точиться боротьба як всередині країни, так і на міжнародному рівні. Латвійський комітет з прав людини налічує до 80 відмінностей між правами громадян і негромадян в політичній, правовничій та економічній сферах.
 
12 вересня глава Латвійської Республіки Раймондс Вейонис подав у Сейм законопроект "Про припинення надання дітям статусу негромадян", що на практиці означало б надання ім статусу громадян Латвії Однак, 21.09 Сейм відхилив ініціативу президента.

Раніше цю ідею під загрозою розвалу урядової коаліції забракував і Кабінет міністрів через принципово негативну позицію Національного об'єднання".

Володимир Строй з Латвії, для Українськкого радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!