За три останні роки в Криму зникли сорок чотири людини (Аудіо)

За три останні роки в Криму зникли сорок чотири людини (Аудіо)

За три роки з часу анексії Криму Росією щонайменше сорок чотири людини стали там жертвами насильницьких зникнень. І доля майже половини з них і досі невідома.

У Міжнародний день насильницьких зникнень Громадська організація "Крим СОС" вирішила ще раз привернути увагу суспільства до грубих порушень прав людини на нині окупованому Росією півострові.

Докладніше – Ольга Бутко:

"І кримській прокуратурі, свого часу переведеній до Києва, і кримському управлінню Нацполіції, що нині базується нині в Одесі, провадження щодо насильницького зникнення українців  доводиться розслідувати "на відстані", визнає учасник слідчої групи кримської прокуратури Максим Прокопов. Та попри це, лише у прокуратурі відкрито понад 150-т проваджень за фактами порушення прав і свобод громадян. Частина з них – про насильницьке зникнення, каже Максим Прокопов.

Міжнародна конвенція про захист від насильницьких зникнень, яку Україна ратифікувала два роки тому, класифікує насильницьке зникнення як арешт, затримання, викрадення або інша форма позбавлення волі, що відбувається з дозволу, за підтримки або поінформованості держави. З огляду на це, причетність Російської Федерації до насильницьких зникнень у Криму після анексії нею півострова для правозахисниці й адвоката Євгенії Закревської є очевидною – там раптово зникали без вісти, переважно, ті, хто опирався окупантам сам і був здатний повести за собою інших. Та ще красномовнішим, на її думку, є той факт, що правоохоронні структури на окупованій території не проводять належного розслідування кожного такого випадку.

Попри це, у Громадській організації «Крим СОС» - хоч і без офіційного підтвердження прокуратури - називають імена десятьох причетних до насильницьких викрадень посадових осіб. Говорить координаторка організації Таміла Ташева.

Таміла Ташева також повідомила, що "КримСОС" готує санкційні списки осіб, причетних до насильницьких зникнень чи інших правопорушень щодо громадян окупованих територій, які згодом будуть передані до міжнародних інституцій. А зібрані українськими правоохоронними органами докази будуть спрямовані до міжнародних судів".

Ольга Бутко – Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!