У Польщі температура повітря сягає 37-ми градусів (Аудіо)

У Польщі температура повітря сягає 37-ми градусів (Аудіо)

У Польщі нині теж спекотно, температура повітря сягає 37-ми градусів за Цельсієм. У чотирьох південних воєводствах, зокрема, і в сусідньому з Україною – Підкарпатському, оголошено найвищий, третій ступінь небезпеки.

З Варшави повідомляє наш кореспондент Андрій Хоменко:

"Синоптики кажуть, що понад 30 градусів тепла може зберігатися у деяких регіонах Польщі ще кілька днів. Найменша температура повітря на північному-заході країни. Цими спекотними днями в деяких фірмах, де немає кондиціонерів, працівникам дозволяють після обіду йти до дому. У Кракові кінним екіпажам, які возять туристів, заборонено перебувати на Головному ринку під сонцем. У ці дні на площах багатьох міст за допомогою шлангів встановлено так звані водні завіси, які допомагають людям охолодитися.

Незважаючи на спеку, Національна електроенергетична система країни працює нормально. Як повідомили в Польській електроенергетичній мережі, цього тижня резерв потужності, навіть в час пік, буде зберігатися. Висока температура повітря не є загрозою, оскільки раніше у Польщі були кількаденні зливи, тому гідрологічна ситуація сприятиме охолодженню водою блоків, що працюють на вугіллі.

Синоптики застерігають не тільки від пекучого сонця, а й від можливих буревіїв і навіть повітряних смерчів, які в Польщі вже не дивують. Власне з середи збільшився наплив дещо холоднішого повітря на заході Польщі. У ці дні різко зросла кількість смертельних випадків під час купання у водоймах. Лише 1 серпня потонули 10 осіб, за останні три дні – 26, а з квітня цього року – 90 осіб. Найбільше людей топиться у річках та озерах під впливом алкоголю. Тому під час відпочинку замість хмільних напоїв краще пити негазовану воду, також варто покривати голову, одягати сонячні окуляри і не залишати на сонці дітей та домашніх тварин".

Андрій Хоменко, з Варшави, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі- слухай новини! Щогодини на Українському радіо!