Об’єднання церков: думки українців

Об’єднання церков: думки українців

Соціологічна група "Рейтинг" нещодавно здійснила опитування про те, чи хотіли б українські віряни створити Єдину Помісну Церкву.

День хрещення Русі-України відзначають в Україні 28 липня. До 1029-ї річниці хрещення Русі-України у Києві відбулися урочисті заходи, зокрема 27 липня у центрі столиці відбулася хресна хода УПЦ (МП), 28 липня - літургія і хресна хода УПЦ (КП). Питання про об’єднання церков уже не вперше обговорюється, і останнім часом певні зміни в громадській думці вже відбулися.

Згідно з результатами дослідження соціологічної групи "Рейтинг", 37% українців підтримують об’єднання церков (у 2014 році таких було 34%). Проти створення єдиної помісної церкви виступили 18% опитаних (у 2014 році таких було значно більше – 25%). Ще по 23% українців не визначилися або байдуже до цього ставляться.

Найбільшу підтримку створення Єдиної помісної церкви висловили представники Української греко-католицької церкви (66%) і Української православної церкви Київського патріархату (61%). Натомість серед прихожан Української православної церкви Московського патріархату більше противників цієї ідеї (42%), ніж прихильників (23%).

Об'єднання Церков має найбільшу підтримку на заході країни (61%). У центрі цю ідею підтримують 40%, не підтримують 17%, 43% не мають позиції. На півдні за створення Єдиної церкви 24% українців, проти – 25%. На сході України ця ідея майже не має підтримки: лише 11% – за, проти – 20%.

Ідею об'єднання Церков більш схильні підтримувати респонденти старшого віку, жінки, люди з вищою освітою і більш забезпечені.