США ввели в дію найбільший авіаносець нового класу

США ввели в дію найбільший авіаносець нового класу

Президент США Дональд Трамп взяв особисту участь у церемонії введення в дію найбільшого авіаносця ВМС США, першого у своєму класі "Джеральд Р. Форд", вартість якого сягає $12,9 мільярда. Церемонія на військово-морській базі "Норфолк", штат Вірджинія, повідомляє Укрінформ.  

"З американської сталі й американськими руками ми побудували стотисячотонний меседж для світу. Американська сила не поступається нікому", - заявив під час виступу Президент США. Будівництво авіаносця розпочалося в 2009 році з планами завершити до 2015 року. Першочерговий бюджет на створення корабля становив $10,5 мільярда, до його побудови було долучено близько 5 тисяч фахівців. Однак, у процесі була виявлена необхідність введення певних вдосконалень, що розтягнуло процес ще на два роки та збільшило витрати на понад $2 мільярди.

Зазначимо: корабель важить 100 тисяч тонн, має палубу площею в два гектари, де можуть розміститися 75 літаків. Максимальна швидкість авіаносця сягає 30 вузлів (55,6 км/год), за день він здатний запустити до 220 бойових літаків з двох злітно-посадкових смуг.